Rozhodčí skoků na lyžích má na bodování sekundy, smartphone musí vypnout

Skokani na lyžích téměř okamžitě po doskoku vědí, jaké body dostali od rozhodčích za technické provedení svého pokusu. Složitý proces už má za roky praxe zažitý také jediný český rozhodčí na Turné čtyř můstků Jaroslav Tuček.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozhodčí Jaroslav Tuček u můstku v Ga-Pa

Rozhodčí Jaroslav Tuček u můstku v Ga-Pa

„Rozhodčí dělá tu práci během jedné dvou vteřin. Je doskok a v tu chvíli už musíte ‚tastovat‘ (hodnotit, pozn. red.), je to o prvním pohledu,“ říká český rozhodčí závodů Světového poháru Jaroslav Tuček.

„Dáváme srážky za jednotlivé fáze - let, dopad a odjezd. To se stalo Ammannovi, kdy jsem mu dával známky 1 a 1 – super. Pak si neohlídal odjezd a bylo sieben,“ vzpomíná na první ostrý skok Simona Ammana a jeho následný pád, za který mu musel dát srážku 7 bodů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Práci rozhodčího skoků na lyžích si od Jaroslava Tučka nechal vysvětlit reportér ČRo František Kuna

Aby se diváci dozvěděli výslednou skokanovu známku, vede k tomu možná složitější cesta, než by se dalo čekat. „Říkáme tomu tastatura. Na každou fázi skoku jsem tam zvlášť tlačítka. Plus a minus půlbod a plus bod. Když chci srazit dva body, dám dvakrát za sebou +1,“ vysvětluje rozhodčí.

„Pak jdete na další fázi skoku, což je dopad. Tam jsou obdobná tlačítka, akorát když je pád, je tam rovnou tlačítko +7,“ popisuje Jaroslav Tuček přístroj, díky kterému se diváci během několika sekund dozvědí skokanovy známky za styl.

Na bodování je velmi málo času, na klidu však může přidat absolutní soukromí při této práci. „Nemáte šanci s nikým komunikovat. Dnes se hlídá i to, aby člověk neměl zapnutý smartphone, protože existují online aplikace, kde bych mohl vidět, jak styluje kolega.“

Koudelka vzdává vítězství v Turné čtyř můstků. Cítí, že mu chybí trénink

Číst článek

„Jako novinka je letos tablet, na kterém promítají dopad. To už je jen kontrola, na to není čas, já na něj vůbec nekoukám,“ říká rozhodčí, který tedy nemá srovnání s tím, jak stylují ostatní v rozhodcovských kabinách o kousek vedle.

Někdy se pětice mužů shodne a výsledné body se liší jen minimálně, problém ale může nastat ve chvíli, kdy má rozhodčí hodnotit svého krajana:

Pracovním nástrojem rozhodčích při skocích na lyžích je tzv. "tastatura". | Foto: František Kuna

„Němci tomu říkají ‚nationalen zuschlag‘ a vyhodnocuje se, jak konkrétní rozhodčí styloval své národnosti. Když jede Janda a ostatní rozhodní ho vyhodnotili na 17, tak kdybych dal 18, je to chyba. Půl bodu se toleruje, bod a víc už je špatně,“ ví rozhodčí.

„Když se to někde opravdu nepovede, máte na příští sezonu třeba zákaz nominace na Světový pohár,“ dodává Jaroslav Tuček. Zmiňovaný „nationalen zuschlag“ už na Turné Romankovi Koudelkovi nepomůže. Po dvou závodech v Německu se rozhodčí mění a v Innsbrucku a Bischofshofenu budou rozhodovat jiní.

Turné čtyř můstků | Foto: Michal Jindra

František Kuna, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme