Rychlobruslař Druszkiewicz vyměnil polský dres za český. Za rok chce na olympiádu

České rychlobruslení je plné žen, nyní se ale ve Světovém poháru začala česká vlaječka objevovat i v závodech mužů. Za svým jménem ji má Sebastian Druszkiewicz, který na předchozích dvou olympijských hrách reprezentoval rodné Polsko. Teď doufá, že se do Pchjongčchangu probojuje v českém dresu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rychlobruslař Sebastian Druszkiewicz v české kombinéze

Rychlobruslař Sebastian Druszkiewicz v české kombinéze | Foto: Martin Charvát | Zdroj: Český rozhlas

Hubený, hnědovlasý rychlobruslař v české kombinéze se na povel pomalu rozjede k úvodu závodu s hromadným startem. Sebastian Druszkiewicz skončil na olympiádě ve Vancoveru čtrnáctý, jenže po nepříliš vydařených následujících hrách v Soči vypadl z polské nominace.

Přehrát

00:00 / 00:00

Základ je zařízený, takže Sebastian Druszkiewicz může startovat na mistrovství Evropy, světa i ve Světovém poháru, řekl trenér Petr Novák

„Už jsem byl rozhodnutý, že skončím. Petr Novák se dobře zná s polskými trenéry a zrovna u něj skončili všichni kluci, kteří pomáhali Martině Sáblíkové v tréninku. Tak jsme se spolu domluvili, že to zkusím já,“ vysvětloval třicetiletý Polák, jak se dostal do českého týmu.

Sáblíkové nejprve pouze pomáhal s tréninkem jako sparing partner, ale domluvil se s koučem Novákem, že zkusí sám ještě objet nějaké závody. Jenže na to, aby mohl vyměnit národní barvy, nesměl podle pravidel rok závodit.

„Musel trénovat a nemohl závodit. Bylo toho hodně, museli jsme vyřídit legislativní záležitosti a ještě nás čeká české občanství kvůli olympiádě. Pořád na něčem pracujeme, ale základ je zařízený, takže může startovat na mistrovství Evropy, světa i ve Světovém poháru,“ vypočítává trenér Novák.

Druszkiewicz ale zatím musí mít skromnější cíle, protože jezdí slabší B skupinu. „Myslím, že jsme čekali trošku lepší místa a časy, ale třeba to ještě přijde. Nevím, jestli tuto sezonu, ale příští už bych mohl postoupit do A skupiny,“ říkal Druszkiewicz, zrovna když se na stadionu Thialf rozezněl požární alarm.

Snad nebudou Polákovy šance tak plané, jak se po chvíli ukázaly tóny sirény ve zbrusu nové ledové aréně.

Martin Charvát, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme