Sáblíková může přepsat historii, útočí na 11. triumf na dlouhých tratích

Martina Sáblíková se může stát nejúspěšnější rychlobruslařkou historie Světového poháru na dlouhých tratích. Desetkrát ho kromě Češky vyhrála i Gunda Niemannová z Německa. Česká rychlobruslařka si dnes může s předstihem zajistit už jedenáctý titul. Povzbuzovat ji bude i hlučný fanklub, který dorazil z Česka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martina Sáblíková

Martina Sáblíková | Zdroj: Reuters

„Martina to zatím dokázala v deseti letech, teď je jedenáctý rok, kdy může změnit historické tabulky, protože bude jediná s jedenácti vítězstvími. Věřím, že udělá vše, aby se umístila tak dobře, aby před posledním Světovým pohárem bylo rozhodnuto,“ věří trenér Petr Novák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martina Sáblíková může už pojedenácté triumfovat ve Světovém poháru na dlouhých tratích

Martina Sáblíková má dva závody před koncem Světového poháru náskok 165 bodů. Pokud by česká rychlobruslařka v Berlíně zvítězila nebo dojela na druhém místě, může slavit bez ohledu na to, jak dojedou její soupeřky a nemusí se ohlížet ani na výsledky únorového finále Světového poháru ve Stavangeru.

I přes značný bodový náskok, ale zůstává Martina Sáblíková obezřetná. „Jsem ráda, že mám takový náskok, ale jsou to ještě dva závody. Člověk může upadnout, nebo se mu něco stane s bruslí a rázem je náskok pryč. Každý závod se musí dotáhnout do cíle a je jedno, jaký má člověk náskok,“ zůstává nohama na zemi Martina Sáblíková.

Ta se postaví na start závodu na 3000 metrů před 17 hodinou. Její jízdu bude sledovat i hlučný fanclub, který do německé metropole dorazil z Česka. Skupina asi 20 lidí všech věkových kategorií sedává na tribuně v zatáčce ledového oválu v bundách v národních barvách. Všechny soutěžící povzbuzují po celou dobu jízdy, na intenzitě přidají ve chvíli, kdy se k nim závodníci blíží po ledě.

Sáblíková v Berlíně skvěle zvládla patnáctistovku, dojela třetí

Číst článek

„Rychlobruslení jsme si vybrali, protože u toho můžeme sedět. Všichni jsme sportovně nadaní, všichni s váhou 90 kilo a víc. Dobrou náladu zajistí alkohol a chemikálie,“ říká nejvyšší z fanoušků Martin a dokáže udržet vážnou tvář.

„Přeci jsme bruslařský národ. Je to nejstarší sport v republice od roku 1887, kdy jsem Ořovský dovezl ski i brusle. Je to paráda,“ zapojuje se do hovoru fanynka Maruška.

Skupina vyráží na různé závody po celé Evropě. „Jak to finance a čas dovolí,“ říká Martin. A do Berlína je to nejblíž.
Všimla si i Martina Sáblíková. „Jsou úžasní. Berlín je pro mě specifický. Oni sem vždycky přijedou, protože je to hodně blízko. Je to neuvěřitelná energie, kterou mi posílají na led,“ vzkazuje.

Fanklub Martiny Sáblíkové | Foto: Petr Kadeřábek

Petr Kadeřábek, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme