Sáblíková pojede v Berlíně i závod na jeden kilometr. Je dobré se před patnáctistovkou rozjet, říká

Rychlobruslařka Martina Sáblíková si o víkendu může s předstihem zajistit celkové prvenství ve Světovém poháru na dlouhých tratích. Pro závody v Berlíně tak měla plán: dobře zajet sobotní patnáctistovku a jedenáctý triumf v kariéře potvrdit v nedělní jízdě na tři kilometry. Trenéra Petra Nováka tak překvapilo, že si Sáblíková dobrovolně přidala ještě jeden závod.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martina Sáblíková

Martina Sáblíková | Foto: Pavel Lebeda pro SPORT INVEST GROUP

„Přišly za mnou půl hodiny před tím, než je můžu přihlásit, nebo odhlásit. Martina s Niky se mě zeptaly, co bych říkal na to, kdyby chtěly jet v rámci tréninku kilák. Řekl jsem, že jsem jim to chtěl navrhnout, ale když s touto iniciativou přichází samy, že je to perfektní,“ pochvaloval si rozhodnutí Martiny Sáblíkové i Nikoly Zdráhalové Petr Novák.

Martina Sáblíková se tak představí ve Světovém poháru po dlouhé době ve skupině B, tedy horší výkonnostní skupině. To proto, že kilometr je sprinterskou tratí a ty Martina příliš nejezdí a nemá tak vyjetý dostatečný počet bodů, aby mohla jet mezi nejlepšími, byť na to časem rozhodně má.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martinu Sáblíkovou čekají v Berlíně o víkendu tři závody. O start v závodě na 1000 metrů si řekla sama

„V sobotu jedu patnáctistovku, takže se před ní rozjet není špatné,“ líčí Martina Sáblíková.

Byť se to podle jejích slov nezdá, zůstává stále nejdůležitějším závodem pro Berlín nedělní jízda na tři kilometry, po které může slavit pojedenácté za sebou vítězství ve Světovém poháru na dlouhých tratích.

Ale i v sobotní patnáctistovce půjde nejlepší české rychlobruslařce o dost. Podle času totiž bude nasazena do jízd na mistrovství světa. Zdá se tedy, že kilometrová trať je opravdu jen tréninkem, ale ono tomu tak úplně není.

„Je to docela zásadní věc pro Českou republiku, protože kdyby ten kilák zajely solidně, tak bychom příští rok mohli postavit čtyři ženské,“ říká Petr Novák.

K tomu ale potřebují být všechny české závodnice, tedy Karolína Erbanová, která jako jediná jede v elitní skupině, Martina Sáblíková i Nikola Zdráhalová v celkovém pořadí do 40. místa. První dvě to už teď splňují, té třetí chybí dvě příčky.

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme