Sáblíková si vychovává své nástupkyně. Je to pro ně těžké, přiznává

Rychlobruslařka Martina Sáblíková nemyslí jen na své úspěchy. Je trojnásobnou olympijskou vítězkou, přesto však ráda předává své zkušenosti mladým závodnicím. Věří, že její rady pomohou jejím následovnicím se zlepšovat a třeba v budoucnu navázat na některé její úspěchy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rychlobruslařka Martina Sáblíková

Rychlobruslařka Martina Sáblíková | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

„Doufám, že mě sledují a že si ode mě berou cokoliv, co jim může pomoci. Když vidím, co bych třeba já dělala jinak, tak jim to samozřejmě řeknu. Na druhou stranu ale nejsem trenér, takže technické věci nechávám na něm,“ říká Martina Sáblíková.

S radami to prý ale raději nepřehání - aby ji vůbec ještě poslouchali.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Martinou Sáblíkovou o jejích nástupkyních mluvil reportér ČRo Pavel Petr

„Když je opravuji, nebo i Petr, třeba každý den v týdnu, tak už si říkají 'Panebože, už mi zase něco říká', a nejradši by se už naštvali. Na druhou stranu ale pak člověk na dalším vidí, že se to snaží realizovat. To, že jsou po mém boku, pro ně musí být určitě těžké, protože vidí, co dělám, a hrozně rychle by to chtěli realizovat,“ vysvětluje Sáblíková.

Rady trojnásobné olympijské vítězky pozorně poslouchá například dvacetiletá Nikola Zdráhalová. Rodačka z Dvora Králové se původně věnovala lednímu hokeji, v roce 2011 ale přešla na rychlobruslařský ovál.

„Je to můj vzor, takže si toho od ní mohu hodně vzít a naučit se. Na tréninku mi hodně pomáhá a radí. Když potřebuji, tak mi řekne, co mám zlepšit,“ těší Nikolu Zdráhalovou.

Mladé závodnice by naopak měly pomáhat Martině Sáblíkové. Především pak při udržování pohody a dobré nálady. Prý to ale není vždy jednoduché.

„Ono to jde hodně těžko, protože když se ji snažím povzbudit, tak mi řekne, že tomu nerozumím. Jak je hodně ve stresu, tak to jde těžko," směje se Zdráhalová.

„Záleží na tom, jakou mám náladu. Pokud mám náladu 'hromy blesky', tak si říkám, co to zase dělají a nejraději bych je kvůli tomu v uvozovkách zmlátila. Říkám si: 'Panebože, jak se tomu můžou smát,' ale za dvacet minut se pak směji s nimi. Jejich nálada se nemění, takže se snaží být pozitivní. Na druhou stranu ale respektují mojí hodinu před závodem, kdy na mě nemluví," přiznává nejúspěšnější česká rychlobruslařka.

Dvanáctinásobná mistryně světa na jednotlivých tratích, čtyřnásobná světová šampionka ve víceboji a žena, která se v osmadvaceti letech může pochlubit desetinásobným prvenstvím ve Světovém poháru na dlouhých tratích, je pak pro všechny vlastně tahounem.

„Pomáhá mi a to třeba tak, že když začne někdo něco flákat, tak mu domluví. Možná i kvůli ní musí někteří skončit, protože ona jim to dá sežrat. Ona totiž ví, co pro to musela udělat,“ dodal na adresu Martiny Sáblíkové trenér Petr Novák.

Pavel Petr, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme