Sáblíkové se nelíbí bodování hromadného závodu. Podle trenéra má šanci na medaili

Na závěr světového šampionátu v Heerenveenu se české rychlobruslařky představí ve dvou disciplínách. Martinu Sáblíkovou nejprve čeká dvě hodiny po poledni patnáctistovka. Na závěr se ještě s Nikolou Zdráhalovou představí v závodu s hromadným startem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sáblíková

Sáblíková | Foto: Pavel Lebeda pro SPORT INVEST GROUP

Na mistrovství světa se v této disciplíně budou medaile rozdělovat poprvé v historii. Závod se jede na 16 kol. Nejrychlejší závodnice ve čtvrtém, osmém a dvanáctém okruhu získají pět, tři a jeden bod. První žena v cíli ovšem bere 60 bodů a tak se rozhoduje především ve finiši.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sáblíková a Zdráhalová vyrazí do závodu s hromadným startem. Je to loterie, hodnotí své šance Sáblíková

„Hromadný závod v takovém podání se mi nelíbí. Všichni čekají na poslední kolo, kde se dostane nejvíc bodů. To je špatně. Průběžné body by měly být takové, aby mohly dostat bruslaře i na pódium,“ myslí si reprezentační trenér Petr Novák.

Na druhou stranu Novák věří, že Martina Sáblíková by na závěr šampionátu mohla rozšířit svou současnou medailovou sbírku. V Heerenveenu brala zatím zlato na 3000 a 5000 metrů.

„Kdyby za to Martina přece jenom vzala a podařilo se jí poodjet, tak by šance na třetí medaili byla,“ odhaduje.

Samotný závod bývá podle Sáblíkové hodně svázaný taktikou.

„Je to loterie. Můžu zkusit odjet, ale když odjedete třeba ve čtyřech, tak se nikomu nechce tahat a pole se nás dotáhne. Všichni spoléhají na konec. I když vyhrajete všechny průběžné bodovačky, tak to stejně nestačí k vítězství a ani na pódium,“ vypočítává.

Nikola Zdráhalová | Foto: Pavel Petr

Kontaktní závod vyžaduje i bezpečnější výbavu rychlobruslařů. „Někdo jako třeba Martina má i speciální kombinézu, aby nemusela nosit různé chrániče, které se dávají na holeně a achilovky. Nosí se i přilba, chránič krku a neproříznutelné rukavice,“ vysvětluje Nikola Zdráhalová

Pavel Petr, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme