Samková vyřešila zdravotní problémy. Čeká ji SP i populární X Games

Olympijská vítězka Eva Samková překonala zdravotní problémy z úvodu sezony a chystá se na jeden z vrcholů roku. Tím je svátek extrémních sportů v americkém Aspenu - X Games, který by ráda vyhrála jako vůbec první evropská snowboardkrosařka v historii. Ještě o týden dřív ji čeká dvojzávod Světového poháru v německém Feldbergu, kde chce napravit nezdar z rakouského Montafonu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eva Samková

Eva Samková | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

„Nebylo to ideální rozpoložení, i když to nakonec šlo docela dobře,“ říkala v polovině prosince se zafixovaným ramenem Eva Samková o úvodním závodě Světového poháru, kde ji po skvěle zvládnuté kvalifikaci zradilo zdraví.

Překvapivě pozitivní myšlení ale možná pramenilo i z toho, že trenér Marek Jelínek byl nadšený z jejích tréninkových jízd. A i když nepostoupila ze čtvrtfinále, byly její výkony směrem k budoucnosti hodně optimistické. Teď už se elitní snowboardkrosařka navíc cítí mnohem lépe.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vyřešila zdravotní problémy a těší se na závody. V takové náladě zastihl Evu Samkovou repotrér ČRo Jakub Marek

„Antibiotika jsem dobrala a jsem doléčená z angíny. Rameno je dlouhodobější záležitost, ale pracujeme na tom,“ dušuje se olympijská vítězka. Přesvědčit se její fanoušci budou moci od pátku do neděle, kdy Světový pohár pokračuje druhým a třetím závodem sezony.

„Ve Feldbergu jsem ještě nikdy nezávodila a hrozně se těším. Jsou to závody po dlouhé době a věřím, že to dopadne líp než v Montafonu," usmívá se .

Snowboardkrosařka stále může útočit na oba své cíle pro aktuální sezonu. Prvním jsou stupně vítězů v konečném hodnocení Světového poháru a ten další ji čeká hned týden poté, kdy se poslední lednový víkend pokusí ovládnout jako první Evropanka v historii prestižní snowboardkrosovou soutěž na X Games.

„Potom se přesouváme do Aspenu. Nedokážu říct, jestli bude dostatečná pauza. I kdyby nebyla, stejně s tím nic neudělám. Závod je 31. a 25. letíme, takže necelý týden bude stačit. Vždycky mi to stačilo,“ nevidí v nabitém programu olympijská vítězka ze Soči žádný problém.

Zdravá a asi po sto letech na sněhu! Juchuuu #stayspoko #jetohezky Finally snow, finally happy!:)

Zveřejnil(a) Eva Samkova dne 7. leden 2016

Jen ji mrzí, že se v Aspenu neuvidí se svou parťačkou z Krkonoš – skikrosařkou Andreou Zemanovou. „S Andreou se tam bohužel nepotkáme, má zlomená žebra. Těšila jsem se, že tam budeme spolu, ale nakonec to nevyjde. Tak snad příště,“ věří Samková.

Zemanová, která v neděli slaví 23. narozeniny, dostala na konci prosince pozvánku mezi elitní dvanáctku skikrosařek poprvé v kariéře, a i když už v té době měla za sebou tvrdý pád z italského Innichenu, o třech zlomených žebrech nevěděla.

Na začátku ledna pak doktoři odhalili její zranění. Mladá lyžařka se rozhodla neriskovat své zdraví a lákavý závod odmítla. Sice by i přes bolest mohla soupeřit s ostatními, ale při dalším pádu by jí hrozilo i protržení plic. Česko tak bude v Aspenu reprezentovat jen Samková.

Jakub Marek, Vojtěch Man, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme