Šárka Záhrobská má nového trenéra - Pavla Šťastného

Petr Záhrobský, Antonín Strach a Pavel Šťastný. To jsou tři muži, kteří se za poslední rok vystřídali v roli hlavních koučů lyžařky Šárky Záhrobské. Poslední jmenovaný se funkce ujal právě dnes.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Šťastný, nový trenér Šárky Záhrobské

Pavel Šťastný, nový trenér Šárky Záhrobské | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Změny v týmu Šárky Záhrobské pokračují a zdá se, že zároveň aspoň na nějaký čas končí. Během necelého roku se česká lyžařka osamostatnila od svého otce Petra, který postupně přestal být jejím trenérem, servismanem a před nedávnem i manažerem.

Dnes v jedenáct hodin dopoledne začaly čtyřleté pracovní povinnosti novému kouči Šárky Záhrobské. Stal se jím Pavel Šťastný, který před šestadvaceti lety dovedl k olympijské medaili ve sjezdu Olgu Charvátovou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Šárka Záhrobská má nového trenéra

Při setkání s kultivovaným třiašedesátníkem budete trochu zmatení. Narodil se v Praze, křestní jméno má české, považuje se za Čecha, ale když promluví, někteří jeho krajané by k porozumění možná potřebovali překladatele.

„11. apríla odchádzame na pëť dní tesťovat s její company, s její značkou, ideme tesťovat lyže, pëť dní. Potom budeme mať pauzu do mája. Začiatkom mája ideme na dalších pëť dní testovat,“ říká slovensko-anglicky Pavel Šťastný.

Seznámení

Na Slovensku vystudoval zkušený trenér vysokou školu a za anglicismy v jeho projevu může jeho dvacetileté trenérské působení na americkém kontinentu. Započal ho po revoluci a ukončila ho až nabídka od Šárky Záhrobské.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poznámka Jana Kaliby k novému trenérovi Šárky Záhrobské

„V Zermattu, v létě, jsme byli trénovat a trénovali s námi dva dny. Tam jsem se s nimi seznámil. Před olympiádou potřebovali trénink a nějak jsem se o tom bavili přes telefon a skrze e-mail. Já jsem jim doporučil osobně, že trénovat po dobu olympiády ve Whistleru pro ni nebude produktivní,“

Šťastný doporučil týmu Šárky Záhrobské středisko Naciska, kterému šéfuje jeho známý. A když pak mistryně světa ve slalomu z roku 2007 přemýšlela, kdo by ji měl pomoci stát se nejlepší slalomářkou světa a zlepšit se i v dalších disciplínách, vzpomněla si právě na slovensky hovořícího Čecha.

Návrat do Evropy

Ten se dlouho nerozmýšlel, rozhodl se pro návrat do Evropy a těší se na spolupráci se závodnicí, u které oceňuje hlavně psychickou a taktickou vyspělost.

„Je to závodník velkých závodů, jedna z mála v historii lyžování, taková osobnost jako je ona. Bodie Miller, teď Lindsey Vonn, byl to Tomba, byl to Stenmark. Osobností takových jako Šárka moc v historii alpského lyžování není. Které byly schopny na mistrovstvích světa nebo olympiádách získat medaili,“

Úkolem Pavla Šťastného ale bude hlavně připravit Šárku Záhrobskou na to, aby si vrcholnou slalomovou formu udržela po celou sezónu a pokud možno vyhrála v této disciplíně Světový pohár.

Oba také budou intenzivně pracovat na zdokonalení Záhrobské v obřím slalomu. A nebojí se Pavel Šťastný, že vznikne třecí plocha mezi ním a Šárčiným otcem Petrem? „Já osobně pana Záhrobského neznám. Já si ho velice vážím jako trenéra, který dokázal vychovat závodníka, jako je Šárka,“

Ta bude při nabírání kondice i nadále spoléhat na Antonína Stracha, k fyzioterapeutce Ditě Schönfeldové přibude ještě kolegyně, která za ni bude v případě nutnosti zaskakovat, servismanem zůstává Miloš Machytka, lékařem Pavel Kolář a z týmu Šárky Záhrobské kromě jejího otce mizí také asistent Pavel Kubričan.

Jan Kaliba, Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme