Šárku Záhrobskou čeká první slalom sezony

Na maturitu se člověk obvykle chystá několik měsíců a před komisí se pak potí šedesát minut. Ještě větší nepoměr mezi dlouhou dřinou a dobou, ve které má šanci ji uplatnit, zažívá rok co rok Šárka Záhrobská. Česká lyžařka bude v sobotu poprvé po více než půl roce závodit ve slalomu speciál.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lyžařka Šárka Záhrobská

Lyžařka Šárka Záhrobská | Foto: Tomáš Lisý

Lyžařské počty jsou hodně svérázné. Tisíce projetých tréninkových bran, dlouhé měsíce přípravy na sněhu i v tělocvičně, statisíce investovaných korun, spousta úsilí celého týmu lidí.

A Šárka Záhrobská má za úkol tohle všechno zúročit během dvaceti minut. Zhruba tolik času totiž úhrnem trvají závody slalomu speciál během celé sezony. Na svou parádní disciplínu už je olympijská medailistka natěšená a prý i výtečně připravená.

Přehrát

00:00 / 00:00

Šárku Záhrobskou čeká první slalom sezony

"Ve slalomu se cítím velmi dobře. Jsem také ráda, že se povedla poslední příprava na ledovci. Podmínky i počasí nám přály. Myslím, že jsem připravená výborně," říká mistryně světa z roku 2007.

Její formu poprvé otestuje sobotní závod ve finském Levi, kam česká lyžařka odcestovala ve středu. Říjnovým obřím slalomem v Söldenu vstoupila už do své deváté sezony Světového poháru, ale srdce se jí při prvním startu ve slalomu speciál zřejmě znovu rozbuší zdravým napětím.

"Vždycky se na začátku sezony rozbuší a vydrží to celou sezonu. Alespoň doufám, že to tak bude. Už se na ten start strašně těším, finské Levi mám ráda. Je to tam krásné, i když je to hodně daleko - až za polárním kruhem. Rozednívá se tam v jedenáct, stmívá ve čtyři," zasnívá se Šárka Záhrobská při myšlenkách na finskou přírodu.

Cílem je Malý křišťálový glóbus

V minulém ročníku Světového poháru se našlo pět celkově úspěšnějších slalomářek než Šárka Záhrobská. O to silnější je ambice české závodnice stlačit tentokrát všechny soupeřky v nejtechničtější disciplíně pod sebe.

"Mým cílem je opět se pokusit o Malý křišťálový glóbus za disciplínu, protože to loni nevyšlo. To znamená jezdit stabilně na stupně vítězů a příliš nevypadávat," ví dvojnásobná vítězka závodů Světového poháru.

S vypadáváním Šárka Záhrobská problémy nemá, naposledy kvůli technickému problému vypadla ve slalomu prestižního seriálu téměř před třemi lety v rakouském Lienzu.

Okruh soupeřek ale zůstává mistryni světa z roku 2007 stále stejně početný. A třeba u Rakušanky Marlies Schildové se dá čekat, že bude ještě lepší než loni, kdy se vracela po těžkém zranění.

"Schildová, ta už se dala jen na slalom, obří slalom už snad ani netrénuje. Konkurence bude silná, nikdo nespí na vavřínech, každý jde dál, snaží se najít cestu, jak být lepší a lepší. Stabilita výkonů je výsadou velkých jmen a Šárka mezi ně patří," věří Šárce Záhrobské její letos angažovaný trenér Pavel Šťastný.

Jan Kaliba, Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme