Sjezdař Jan Hudec mění dres. Olympijský medailista bude nově závodit za Česko

Bronzový olympijský medailista v superobřím slalomu Jan Hudec vymění od nové sezony kanadskou reprezentaci za českou. Oznámili to zástupci kanadského lyžařského svazu a potvrdil český svaz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čechokanaďan Jan Hudec ve Whistleru

Čechokanaďan Jan Hudec ve Whistleru | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Čtyřiatřicetiletý rodák ze Šumperka se pro nadcházející ročník nedostal do kanadského národního týmu a podal žádost o změnu reprezentace. Tu mu kanadský svaz schválil, potvrdit to ještě musí Mezinárodní lyžařská federace (FIS) na konferenci v Cancúnu.

„My ho bereme, samozřejmě. Nikomu nebude zabírat místo,“ řekl ČTK předseda úseku alpských disciplín Aleš Krýzl.

Záleží, zda bude mít Hudec FIS body, které si vyjel jako Kanaďan, nebo bude na české straně začínat od nuly. „Když bude na nule, tak si musí body vyjet, aby se do týmu dostal, ale to zvládne,“ mínil Krýzl.

Hudec, potomek českých emigrantů, se s českými sjezdaři zná výborně. Při přípravě na závody často spolupracoval i se svým velkým kamarádem Ondřejem Bankem. „Máme s ním výborné vztahy dlouho. Je bezvadnej. Ale tohle vypuklo, až když se nedostal do kanadského týmu asi před čtrnácti dny,“ řekl Krýzl.

Specialistu na rychlostní disciplíny trápily v minulosti opakovaně zdravotní problémy. Hudec má za sebou devět operací kolen, z toho osmkrát levého. Právě osmý zákrok z loňského prosince ho v minulém ročníku vyřadil ze závodů a ve Světovém poháru absolvoval jen jeden start.

V roce 2007 Hudec zazářil na mistrovství světa, kde získal stříbro ve sjezdu. Na olympijských hrách v Soči před dvěma lety se podělil v super-G o bronz s Američanem Bodem Millerem a získal pro Kanadu první medaili z alpských disciplín po 20 letech. Na kontě má i dvě vítězství v závodech Světového poháru.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme