Sjezdové lyže potřebují pravidelný servis. Bez něj fungují na 30 procent, říká technik

Zima se neúprosně blíží a mnozí z nás už netrpělivě čekají na první sníh a také na lyžování. Pokud máte své sjezdové lyže uložené někde ve sklepě či na půdě, je ten správný čas je vyndat a připravit na nadcházející sezonu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lyžování (ilustrační foto)

Lyžování (ilustrační foto) | Foto: Simon

„Pokud lyže nebude oservisovaná, je skoro jisté, že se na ní pojede jen na 30 procent, nikdy ne stoprocentně. Je to velice důležité,“ říká Tomáš Nejedlý.

Ne každému lyžaři se ale chce utrácet několik set korun za odborný servis. Operaci tak lze provést i doma, jen je složitější.

Přehrát

00:00 / 00:00

Servis lyží před novou sezonou sledoval reportér ČRo Petr Kadeřábek

„Může kartáčem strhnout zbytky vyschlého vosku, vzít si starou žehličku, přes ni dát hadr, vzít parafin a lyži navoskovat. Lyže musí být zformátovaná s ošetřenou skluznicí i hranami. Lyže nesmí být prošlapaná ani zkroucená,“ dodává technik ze společnosti Happysport.

„Servis doma ale nikdy nikdo nedokáže udělat tak, jak ho udělá profi servis, kde ho udělá automatická mašina. Jsou tam lidé, kteří půl života dělají jen tuhle práci,“ dodává Tomáš Nejedlý.

Na profesionální broušení je potřeba stroj. Po pár vteřinách houpavého pohybu lyže vypadá jako nová. Vidět není ani stopa po přejetí kamenu z minulé sezony. Na dalším stroji se brousí hrany z boku, aby si lyžař mohl vychutnat i jízdu na ledových plotnách.

Ve 35 letech bude poprvé lyžovat za Česko. Dřív by byl přestup sebevražda, vysvětluje Hudec

Číst článek

Posledním strojem je voskovací stolice. Tvoří ji dva válce, na prvním se nanese vosk, druhý je přibližně 30 centimetrů vzdálený a nanesený vosk přeleští.

Cenová nabídka základního servisu se pohybuje kolem dvou set korun. Občas ale technik řekne, že konkrétní lyže už srovnat nejde.

„Když vám někdo řekne, že lyže už není k lyžování a vy v něj máte důvěru, nekažte si krásný a drahý týden tím, že ho budete trávit na něčem, co nefunguje, je to velká škoda,“ vyzývá Tomáš Nejedlý.

Petr Kadeřábek, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme