'Šlesingerův manuál proti dopingu' vítáme, ale nemůžeme jej schválit hned, říká šéf IBU

Iniciativu závodníků vítáme, ale o jejich návrzích nemůžeme hlasovat hned. Tak se dá přeložit stanovisko prezidenta Mezinárodní biatlonové unie Anderse Besseberga k návrhům Michala Šlesingra na boj proti dopingu. Biatlonisté ale už dříve hrozili protesty, pokud jejich návrhy nebudou zavedeny do praxe v následujících měsících.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Očistit biatlon se snaží i sami závodníci. Co čela iniciativy se postavil Michal Šlesingr

Očistit biatlon se snaží i sami závodníci. Co čela iniciativy se postavil Michal Šlesingr | Foto: (C) Český biatlon, Petr Slavík

„Velmi dobře rozumím zapojení sportovců. Všichni je musíme chápat, že nechtějí závodit se soupeři, kteří by na startu neměli být. Je logické, že je to pro ně velké téma, a já jejich přístup oceňuji,“ říká prezident Mezinárodní biatlonové unie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nepříjemné otázky pokládal šéfovi IBU reportér ČRo Jan Suchan

S konkrétními nápady Michala Šlesingra, které odsouhlasilo zhruba 60 elitních biatlonistů na středeční schůzce, se ale funkcionář zatím blíže neseznámil. „Dostal jsem jen krátkou informaci po telefonu od předsedy komise sportovců. Řekl mi, že ty návrhy nám přijdou písemně v příštích dnech.“

Předsedou komise sportovců je nejlepší biatlonista historie Ole Einar Björndalen, který sice na schůzce s dalšími závodníky nebyl, ale v pátek odpoledne se sešel s Michalem Šlesingrem soukromě a nápady spolu probrali.

Antidopingové požadavky biatlonistů:
Doživotní zákaz startu na olympijských hrách a mistrovství světa pro ty, kteří prokazatelně dopovali.
Snížení kvót pro start ve Světovém poháru pro národní federace, jejichž biatlonisté dopovali.
Zvýšení horní hranice pro pokutu za doping z 200 tisíc eur.
Víc informací o současném vyšetřování ruského dopingu.

Biatlonisté navrhují například doživotní zákaz startu na olympijských hrách i mistrovstvích světa pro dopingové hříšníky a pro národní federace s více dopingovými případy větší pokuty a snížení počtu startujících ve Světovém poháru.

Alespoň některé body chtějí Šlesingr a spol. schválit po Mezinárodní biatlonové unii co nejdřív, ideálně třeba během týdne nebo několika týdnů.

„Oni si myslí, že mimořádný výkonný výbor může udělat cokoliv, ale takhle není. Naším nejvyšším orgánem je kongres a ten rozhoduje o těchto věcech. Výkonný výbor nemůže začít sám měnit pravidla. Jsem si jistý, že se do kongresu 2018 sejde řada návrhů, nejen od závodníků, a tam se o nich rozhodne,“ říká Besseberg.

Závodníci hrozí protesty

Není ale jisté, jestli taková odpověď přední biatlonisty uspokojí. Podle Michala Šlesingra můžou v případě nečinnosti Mezinárodní unie sáhnout už do konce ledna k protestu, například pozdnímu odstartování do některého ze závodů.

„Žádnou informaci o bojkotu jsem nedostal – že se uskuteční, když se nestane tohle nebo támhleto. Můžu jenom říct, že jsme seriózní demokratická instituce, bereme všechny návrhy vážně, ať jsou od kohokoliv. Když tu bude návrh, jaký budeme moct ve výkonném výboru schválit, budeme na to mít pravomoc, tak to uděláme.“

Vyšší pokuty i snižování kvót pro SP. Biatlonisté odsouhlasili svůj plán proti dopingu

Číst článek

Podle prezidenta Mezinárodní biatlonové unie jsou dvě možnosti, jak prosadit Šlesingrovy nápady na boj proti dopingu dřív než na kongresu 2018: svolat mimořádný kongres nebo jménem výkonného výboru požádat národní federace o mandát k dočasným rozhodnutím v této oblasti.

Anders Besseberg nezapomněl několikrát zopakovat, že Mezinárodní biatlonová unie podle něj dělá v kauze obřího ruského dopingového skandálu a jeho následků všechno, co může. Zatím šlo o pozastavení činnosti dvěma ruským biatlonistům na základě disciplinárního řízení Mezinárodního olympijského výboru a ustanovení expertní komise.

Ťumeň se zároveň vzdala pořadatelství závodů Světového poháru, místo Ruska se uskuteční ve finském Kontiolahti.

Jan Suchan, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme