Stanislav Řezáč se připravuje na Jizerskou 50. Za sněhem dojíždí a vzývá vládce Muhu

Za dva týdny se má uskutečnit Jizerská padesátka. Sníh ale není v Jizerských horách žádný, a tak sami závodníci netrpělivě čekají, jestli příští dny přinesou zlepšení. Jedním z nich je Stanislav Řezáč, jedna z nejvýraznějších osobností tradičního laufu a nejlepší český dálkový běžec posledních let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stanislav Řezáč (archivní foto)

Stanislav Řezáč (archivní foto) | Foto: Český rozhlas

„Na to, že je prosinec… Zatím to nevypadá na závod, ale doufám, že vládce Jizerských hor Muhu si to rozmyslí a pošle do Jizerek sníh,“ věří trojnásobný vítěz Jizerské padesátky Stanislav Řezáč.

Jenže Muhu jakoby zatím ani trochu nebyl naladěný na mrazy a sníh. V jeho Jizerských horách počasí stále víc přeje cyklistům, a protože termín slavné padesátky se rychle blíží, je teď dvaačtyřicetiletý laufař častým návštěvníkem internetových portálů s předpověďmi počasí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stanislav Řezáč našel v ČR místo, kde se dá trénovat na Jizerskou 50. O osudu závodu se rozhodne za týden

„Koukal jsem se a pořád to ukazuje jeden až tři stupně nad nulou. Ochlazovat se má až po Novém roce, ale bez sněhových přeháněk. 2. ledna se má rozhodnout, jestli se závod uskuteční,“ má česká naděje do závodu přesné informace.

Přesně za týden musejí organizátoři oznámit to nejpodstatnější, tedy, jestli se slavný dálkový závod v tradiční podobě uskuteční, nebo ne, i když je zřejmé, která z variant se v těchto dnech jeví jako pravděpodobnější.

I tak je třeba ladit formu, jenže najít sníh, natož upravenou trať je čím dál tím těžší. Proto jsou teď Horní Mísečky v Krkonoších lyžařskou oázou.

„Doprava za sněhem je náročná. Závodník je trošku víc unavený, protože se musí dostat tam i zpátky. Na Mísečky to mám kolem hodiny, tam se dá udělat dobrý trénink. Samozřejmě ne dvoufázový, dávám jednu fázi denně,“ dodává Stanislav Řezáč.

Pokud nejede na Mísečky, chodí český laufař běhat po svých. Jiní lyžaři, i když se to může zdát komické, vyrážejí i o Vánocích trénovat třeba na kolečkové lyže. Za týden se dozví, jestli jejich snaha nebyla zbytečná.

 

Dárek pod stromeček Všichni doufáme a přejeme hezké svátky.

Zveřejnil(a) Jizerská 50 dne 24. prosinec 2015

David Nyč, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme