Startuje desátý ročník Jilemnické padesátky. Závod je určen profesionálům i amatérům

Lyžařský závod Jilemnická padesátka v neděli uzavře jubilejní desátý ročník. Hlavní závod startuje v 10 hodin. Již tradiční běžkařský podnik přitom není určen jen profesionálním lyžařům, ale – podobně jako je tomu například i v případě Jizerské padesátky – také široké veřejnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Běh na lyžích

Běh na lyžích | Foto: Roby Trab, Santa Caterina Valfurva

„Původně to začalo jako lidové běhy. Vidím to především jako akci pro veřejnost, aby si to všichni mohli vyzkoušet a porovnat se,“ říká šéf organizačního výboru a stříbrný medailista z mistrovství světa ve Falunu v roce 1974 Stanislav Henych.

Tomu odpovídá také obtížnost připravené trati. Postavená je na lukách a polích. Nabízí mírná stoupání i klesání.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jilemnickou padesátku čeká jubilejní 10. ročník

„Trať je příjemná. Ne příliš těžká, ale zase ne úplně lehká. Závodníci si dobře zazávodí, zatímco turisti se dobře projedou,“ vysvětluje organizátor.

Prohlédnou si také okolí Jilemnice. Pohledem na Krkonoše jistě nikdo z účastníků Jilemnické padesátky nepohrdne.

„Jilemnice má svoje kouzlo. V počátcích lyžování se sem jezdilo a odtud se vycházelo na Krkonoše. Dneska, když jedeme závod v Jilemnici, tak se můžeme na Krkonoše podívat z tratě,“ líčí sedminásobný republikový šampion a účastník olympijských her v Sapporu a Innsbrucku Stanislav Henych.

Sám se ale do stopy nevydá. Příležitost by byla, ale neláká ho to.

„Vytvořil se tým spolupracovníků, takže by to běželo samo. Je tady ale pořád co dělat, takže je to třeba koordinovat. Musím také říct, že nemám potřebu jít sportovat,“ dodává Henych.

Hlavní závod startuje v deset hodin a svého vítěze pozná pár minut po poledni.

Pavel Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme