Strachová chce za rok bojovat o malý glóbus. Letos k němu byla blízko Slovenka Zuzulová

Lyžařka Šárka Strachová skončila v sobotním závodě finále Světového poháru devátá a stala se pátou nejlepší slalomářkou zimy. Ta byla jedinečná nejen tím, že se jednatřicetiletá Češka po hubených letech nastálo vrátila do absolutní špičky. Platí to taky o Slovenkách Veronice Velez Zuzulové a Petře Vlhové, které skončily na druhém a osmnáctém místě a celkově taky patří do nejlepší světové osmičky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šárka Strachová v Rakousku bojuje o další světové body ve slalomu

Šárka Strachová v Rakousku bojuje o další světové body ve slalomu | Zdroj: Reuters

„Letos jsem ke glóbu byla asi nejblíž. Myslím si, že máme výborný základ pro další sezonu,“ naznačuje Šárka Strachová, že už teď má chuť bojovat o svůj první malý křišťálový glóbus pro nejlepší slalomářku Světového poháru i příští zimu.

Při finále ve Svatém Mořici si navíc vyzkoušela terén, kde se v únoru 2017 bude snažit o svou pátou medaili z mistrovství světa.

Konkurence se jí v posledních letech obměnila a omladila, ale jedna vrstevnice zůstává a taky je po třicítce lepší a lepší – Slovenka Veronika Velez Zuzulová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Letos jsem byla k malému křišťálovému glóbu asi nejblíž, říká česká lyžařka Šárka Strachová, která byla pátou nejlepší slalomářkou uplynulé sezony

„Ona je o rok starší a do Světového poháru vlétla o něco dříve opravdu jak raketa. Měla i období, kdy si úplně nevěřila, nedokázala z tréninku do závodu přenést to, co umí. Ale pro mě i tak vždycky patřila mezi nejlepší slalomářky,“ hodnotí Strachová.

„Veronika má výbornou techniku a já jsem s ní vždycky ráda trénovala, protože zajížděla výborné časy. Loni stabilizovala svou výkonnost a každý závod, pokud se jí zrovna něco nepokazí, dokáže zajet na stupně vítězů. Třeba ve Flachau dvakrát za sebou úplně excelovala,“ dodává Strachová k Zuzulové.

Ta se také narodila v Československu a díky zmíněným dvěma triumfům během čtyř lednových dnů v rakouském Flachau má za sebou životní sezonu.

Na rozdíl od české závodnice ji teď může oslavit i s celou rodinou, která drží pohromadě. „Ptali se mě, jak je možné, že jsem z Bratislavy, když tam nejsou hory. Řekla jsem jim, že je to díky mým bláznivým rodičům a otci, který tomu obětoval opravdu všechno. Moje cesta nebyla nikdy jednoduchá, ale poslední dva roky všechno funguje tak, jak má. Nikdo mi nehází klacky pod nohy a určitě se mi o dost líp závodí,“ vypráví Zuzulová.

„Kdyby mě někdo dřív podporoval tak, jako se já teď snažím podporovat Péťu (Vlhovou – pozn. red.), mohla jsem být někde úplně jinde. Jsem ale na sebe hrdá, že i za takových podmínek jsem se nikdy nevzdala a šla jsem dál svojí cestou,“ zmiňuje slovenská lyžařka, které bude v létě dvaatřicet let, i svou mladou následovnici.

Strachová zakončila sezonu devátým místem, vyhrála Shiffrinová

Číst článek

Petra Vlhová má za sebou průlomovou zimu, během níž dokázala vyhrát závod Světového poháru ve dvaceti letech. Strachové se to povedlo poprvé skoro ve čtyřiadvaceti, Zuzulové dokonce v osmadvaceti.

Slováci, kteří ještě vstřebávají zážitky z prvního domácího závodu Světového poháru po třech dekádách, tak mají o zábavu a výsledky v alpském lyžování postaráno i pro další desetiletí. To vyhlídky českých fanoušků jsou zatím mnohem horší.

Jan Kaliba, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme