Strachová je zpět a chce uspět na MS. Medaile je reálná, říká

Mnohaleté lyžařské tápání už Šárka Strachová v této sezóně dokázala změnit v návrat mezi nejlepší. Ve Světovém poháru to nejviditelněji potvrdila prosincovým druhým místem v rakouském Kühtai. Teď ji ale čeká ještě výzva dokázat svůj progres, který už mnozí nepokládali za možný, i na mistrovství světa v Beaver Creeku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šárka Strachová v 1. kole slalomu Světového poháru v Záhřebu

Šárka Strachová v 1. kole slalomu Světového poháru v Záhřebu | Zdroj: Reuters

Na třech po sobě jdoucích šampionátech si Šárka Strachová věšela na krk slalomářskou medaili, ale to bylo ještě v dobách rodinného týmu. Od začátku jeho bolestného rozpadu to letos bude šest let, stejně jako od poslední medaile české slalomářky z mistrovství světa, stříbra z Val d´Isere.

Před pěti lety ještě Strachová stihla olympijský bronz v Kanadě, ale pak na třech velkých akcích vyklidila pozice. Svou výkonností mezi nejlepší nepatřila a podle toho to na dvou světových šampionátech i na ZOH v Soči dopadlo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ambice Šárky Strachové před MS zjistil od trenéra i samotné slalomářky reportér ČRo Jan Kaliba

Teď je ale zpátky a může snít klidně i o titulu mistryně světa znovu po osmi letech, což by byl nevídaný comeback. „Nebráním se tomu a v současné době mám i pocit, a výsledky tomu napovídají, že šance tam je,“ vyhlíží MS Šárka Strachová.

„Ale slalom je na dvě kola, v každém je 70 bran a v každé můžete vypadnout, takže se na to člověk nesmí upínat. Udělám pro to maximum, medaile je možná a uvidíme, jak to tam bude vypadat,“ nechce česká slalomářka předpovídat výsledek.

Slalomářský kopec v Beaver Creeku není extrémně strmý, což by Šárce Strachové mohlo jako obvykle vyhovovat. Teď, když svou formou znovu vyplula vysoko nad průměr, může oprášit svou schopnost zvládat závody na velkých akcích.

„Nestresuje se, umí zůstat v klidu, velmi dobře se soustředit a předvést skvělý výkon právě v den, kdy je to potřeba. Když ještě patřívala do nejlepší sedmičky, tak tyhle schopnosti uměla na velkých akcích proměnit v medaile,“ říká současný kouč Strachové Klaus Mayrhofer.

Obří slalom nepojede

„Co spolupracujeme spolu, tak jsme ale v takové pozici nikdy nebyli. Předloni ve Schladmingu i loni na olympiádě papírově ani dlouhodobou výkonností nepatřila do nejlepší sedmičky, vlastně ani do patnáctky. Teď už ale do nejužší špičky zase patří, je mentálně silná, takže medaile z mistrovství světa je reálná,“ věří.

Návratu mezi medailistky světového šampionátu se rozhodl obětovat i start Strachové v obřím slalomu, takže nejlepší českou lyžařku čeká v Beaver Creeku kromě týmové soutěže, do které premiérově nastoupí, už jen jedna disciplína.

„Do MS jsme obří slalom odbourali. Bral Šárce zbytečně moc energie, kterou potřebuje na slalom. Ten je nejdůležitější a i tímhle doteď trpěl. Navíc obří slalom neměl smysl, se startovním číslem kolem šedesáti bylo stejně skoro nemožné postupovat do druhých kol,“ uvědomuje vysvětluje Mayrhofer.

Naopak ve slalomu si Šárka Strachová pro mistrovství světa pojistila startovní číslo mezi jedničkou a sedmičkou, což je pro útok na medaili potřebná výchozí pozice. Mistryní světa po osmi letech se může stát 14. února, tedy už coby čerstvá třicátnice. Narozeniny slaví o 3 dny dříve.

 

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme