Strachová se v USA aklimatizovala rychle. Trápí ji jen vyšší nadmořská výška

Už je na místě činu, ale dění na mistrovství světa sleduje zatím jenom z ústraní. Rázně promluvit do něj chce lyžařka Šárka Strachová za osm dní, kdy se v americkém Beaver Creeku pojede ženský slalom. Její jediný individuální závod šampionátu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šárka Strachová dojela první kolo v Küthai ve třetím nejrychlejším čase

Šárka Strachová dojela první kolo v Küthai ve třetím nejrychlejším čase | Zdroj: Reuters

Mistryně světa v této disciplíně z roku 2007 bydlí ve druhém z pořadatelských měst Vailu, a protože už jí doručili lyže, které se na cestě z Evropy ztratily, může bez starostí trénovat.

„Lyže přišly o něco později, než servisman očekával. Druhý den už jsme trénovali, nicméně máme výborně natrénováno z Evropy. Tady je to spíše o ladění, otestuji nové lyže a vyzkouším si nové boty,“ prozradila Strachová.

Přehrát

00:00 / 00:00

S českou sjezdařkou Šárkou Strachovou o dějišti a přípravě na závody MS v alpském lyžování mluvil Jan Kaliba

Podstatné také je, kde si česká reprezentantka a její tým při tréninku hrají s detaily. Slalom, ke kterému lyžařka všechnu snahu směruje, se sice jede až v předposlední den šampionátu, ale ona do Ameriky přiletěla už o dvanáct dní dříve.

Jejímu tělu totiž obvykle trvá asi týden, než se vyrovná s posunem o osm časových pásem. Teď se ale zdá, že už se od pondělka stihlo do Colorada přestěhovat se vším všudy.

„Tentokrát jsem se s tím vyrovnal dobře a rychle. Zvolila jsem jinou taktiku, v letadle jsem vůbec nespala, čímž se mi povedlo mnohem lépe nastavit na místní čas. Teď už výborně spím, pomohlo mi o to, že na pokojích jsou zvlhčovače vzduchu. Člověk si lépe odpočine,“ podotkla bronzová medailistka z olympijských her ve Vancouveru.

Svindal s úsměvem, Miller v nemocnici. Tak skončily na MS návraty lyžařských legend

Číst článek

Česká reprezentantka přiznává, že tréninky v místních podmínkách jsou náročné zejména kvůli vyšší nadmořské výšce. Právě ta je největším soupeřem všech lyžařů bez rozdílu.

Základní středisko Vail leží 2500 metrů nad mořem, Beaver Creek, kde se závodí, pak 2700 metrů vysoko, a start sjezdu je položen dokonce tři a půl kilometru nad mořskou hladinou. To poslední se slalomářky Strachové netýká, ale i tak trénuje a závodit bude ve výšce, kde dá člověku jakýkoli pohyb mnohem víc zabrat.

Strachová pojede soutěž družstev

„Člověku chybí kyslík. Třeba v posilovně nohy unavené nejsou, ale hrozně rychle se zadýchám. Připomíná mi to ledovce, které jsou také dost vysoko, ale na většině z nich nespíme a dojíždíme na ně. Po závodě sjedeme zpátky dolů a tělo má čas zregenerovat,“ říká Strachová.

„Tady během čtrnácti dnů neslezeme pod nadmořskou výšku 2500 metrů,“ doplnila 29letá lyžařka, která zatím nemusí šplhat do výše položeného Beaver Creeku, kde se za osm dní slalom pojede.

Lyžaři bojují v Coloradu s časovým posunem. Pauláthová nespí, Krýzl zase obědvá, když snídá

Číst článek

Trénovat může ve Vailu, kde bydlí a kde také v úterý poprvé nasaje závodní atmosféru šampionátu. Potvrdila totiž svou účast v soutěži družstev, což výrazně zvyšuje šanci českého týmu na úspěch.

„Tím, že nestartuji v obřím slalomu, tak jsem ráda souhlasila a týmy pojedu. Ani bych netvrdila, že se potřebuji dostat do závodního tempa před slalomem, protože jde o úplně jiný závod,“ poukazuje Strachová na fakt, že týmová soutěž se jede formou paralelního slalomu.

Jan Kaliba, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme