Svatý Mořic je proslulý luxusem. Alpské lyžaře však na mistrovství světa čekají i jiná specifika

Po předloňském soupeření ve Vailu a Beaver Creeku se mistrovství světa v alpském lyžování vrací do Evropy, ale pro nejlepší lyžaře to velká změna být nemusí. Od úterka budou totiž dva týdny závodit ve Svatém Mořici, který se zmíněným americkým střediskům v některých ohledech podobá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ester Ledecká a Ondřej Bank

Ester Ledecká a Ondřej Bank | Foto: Zdeněk Sluka/SportInvest

Možná ještě víc než samotní lyžaři pocítí jednu z těchto podobností návštěvníci světového šampionátu.

Stejně jako v americkém Vailu, ani ve švýcarském středisku není problém utratit celou výplatu za jediný den. Svatý Mořic je synonymem luxusu a patří k nejdražším místům v kontinentální Evropě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Je to tu zvláštní a také trochu jiné než všechna evropská lyžařská střediska, říká šéf českých alpských lyžařů Aleš Krýzl o Svaté Mořici

„Je to výborné lyžařské středisko. Místní sjezdovky patří mezi nejlepší v Evropě, takže v tomto smyslu je Svatý Mořic a jeho okolí vždy viděno jako výborné lyžování. A společensky je to místo, kam se sjíždí lidé z celého světa,“ řekl Českému rozhlasu Jan Švejnar - ekonom a v mládí závodní lyžař, který svůj sport nikdy úplně neopustil.

Stále lyžuje a jednou za rok se vydává i do Svatého Mořice - na tamní sníh, který je dalším prvkem, co spojuje nadcházející mistrovství světa s tím posledním v horách v americkém státě Colorado.

„Je to tu zvláštní a také trochu jiné než všechna evropská lyžařská střediska. Většinou tam nebývá úplný led, ale bývá tam agresivní sníh, trochu podobný tomu americkému, takže jsou tam jiné podmínky, než se kterými se závoďáci potkávají v průběhu sezony,“ vysvětluje šéf českých alpských lyžařů Aleš Krýzl.

Víc než konzistence sněhových vloček ale zajímají Krýzla výsledky české výpravy.

Pokud budeme pokračovat ve srovnávání, tak předloni z Ameriky přivezla slalomářskou medaili Šárka Strachová a Krýzl tajně doufá, že tentokrát by se k ní mohl přidat i lyžařský objev poslední doby – sněhová obojživelnice Ester Ledecká.

„Možnost umístit se na bedně na mistrovství světa jak v alpských disciplínách, tak na snowboardu, případně za rok na olympiádě, to je pro ni obrovský motiv. Byla by to celosvětově unikátní záležitost,“ tvrdí Krýzl.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme