Světový pohár biatlonistů zahájí smíšená štafeta, v níž se Čechům daří

Závodem smíšených štafet, silnou českou disciplínou, začne v neděli v Östersundu Světový pohár v biatlonu. Gabriela Koukalová bude obhajovat celkové vítězství, ale její letní příprava nebyla ideální a lze očekávat, že její forma by měla růst v průběhu sezony. Jako obhájce triumfu mezi muži vstoupí do sezony fenomén posledních let Francouz Martin Fourcade, který bude útočit na šestý Křišťálový globus.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gabriela Soukalová projela cílem závodu s hromadným startem jako čtvrtá

Gabriela Soukalová projela cílem závodu s hromadným startem jako čtvrtá | Foto: (C) Český biatlon, Petr Slavík

Koukalová se v létě vdala, potýkala se se zdravotními problémy i ztrátou motivace. Tu v posledních týdnech nabírala ve Finsku a před startem sezony na rozdíl od ostatních reprezentantů ani nejela domů. „Byla to reakce na nastalou situaci, aby využila každý den k tréninku,“ řekl šéftrenér Ondřej Rybář.

Podobnou situaci Koukalová zažila po úspěšném olympijském roce 2014, kdy se věnovala hlavně sponzorským povinnostem. „Je to podobné, ale před startem Světového poháru je na tom určitě líp, než byla po Soči,“ uvedl kouč. „Neměla přípravu jako loni, ale je to reakce spíš na osobní život. Nějak to vyplyne“ prohlásil Rybář.

Je možné, že podle aktuální situace může Koukalová a také další biatlonisté některé závody vynechat. „Není to prvoplán, ale možná některé závody dostanou prioritu,“ uvedl Rybář.

Příkladem je domácí Světový pohár v Novém Městě na Moravě za tři týdny. „Zvážíme cestování do Koreje či Ťjumeně, kde to bude náročné na logistiku a cestování. Máme závodníky, kteří nemilují časové posuny,“ uvedl.

Pódium bude třešinka, tvrdí Koukalová

Koukalová ani nikdo z českého týmu se nyní nezabývá myšlenkami na globus či medaile. „Umístění do desítky bude spokojenost, pódium bude třešinka. Ale když poslouchám, kolik lidí se na to těší, chtělo by to nějaký úspěch,“ konstatoval Rybář.

Ten může přijít hned v neděli. Smíšená štafeta loni zahájila sezonu třetím místem, předloni dokonce vítězstvím. Český tým má i zlato a bronz z mistrovství světa, stříbro z olympiády v Soči. Nominace na neděli zatím není známa, kouč Rybář se rozhodne po sobotním tréninku.

Vrcholem sezony bude kromě SP na Vysočině také mistrovství světa v Hochfilzenu v nezvykle brzkém únorovém termínu. „V tomhle směru je to lepší, ale Hochfilzen je pro nás takový malý strašák. Nechci malovat čerta na zeď, Dostál tam vyhrál,“ připomněl Rybář rok 2005. „Ale jinak to není štace, kde se nám daří. Je to v jiném termínu, tím se uklidňuju,“ dodal s úsměvem.

Nabitá konkurence

Na celkové vítězství v SP budou útočit také Francouzka Marie Dorinová-Habertová, Finka Kaisa Mäkäräinenová, Italka Dorothea Wiererová či Němka Laura Dahlmeierová. Návrat po mateřské pauze chystají Běloruska Darja Domračevová a Slovenka Anastasia Kuzminová.

Mezi muži se čeká další dominování Fourcada, silní by ale měli být opět Norové Johannes Thingnes Bö a jeho bratr Tarjei Bö, Rus Anton Šipulin, Němec Simon Schempp či Rakušan Simon Eder. Čeští muži, zejména Ondřej Moravec, věří, že se po loňské nepříliš povedené sezoně opět zasáhnou do boje o cenné kovy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme