Talent, disciplína a taky důvěra v trenéra, to vše dělá ze Sáblíkové šampionku

Martina Sáblíková přidala do své sbírky na mistrovství světa v Heerenveenu další zlato. Tentokrát na 5 tisíc metrů. Právě na této distanci vládne na oválech od roku 2007, odkdy nejdelší ženskou trať na všech individuálních světových šampionátech či olympijských hrách pravidelně vyhrává.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martina Sáblíková s trenérem Petrem Novákem při tréninku v Heerenveenu

Martina Sáblíková s trenérem Petrem Novákem při tréninku v Heerenveenu | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

Tajemství úspěchu Martiny Sáblíkové tkví především v tvrdém tréninku. Navíc už od třinácti let byla připravována právě na dlouhé tratě.

„Nemáme rychlobruslařskou dráhu, tak jsem ji musel hned odmalička připravovat na delší tratě. Specializovali jsme od třinácti let,“ objasňuje trenér letošní světové šampionky na 3000 a 5000 metrů Petr Novák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Trenér Petr Novák oceňuje přístup Martiny Sáblíkové k rychlobruslení

Už na počátku vzájemné spolupráce tvrdil, že její tělo je připravené na absolvování náročných tréninkových dávek.

„Dokud nebudeme mít rychlobruslařskou dráhu, těžko můžeme disponovat třeba deseti sprintery, to by bylo hodně těžké. Konkurence na dlouhých tratích se ale dá vytvářet i bez dráhy, dráhu lze totiž nahradit různými doplňkovými sporty,“ vysvětluje Petr Novák.

V případě trojnásobné olympijské vítězky se příprava na ledě nahrazuje cyklistikou. Dalším důležitým bodem úspěchu je pak podle Nováka důvěra Sáblíkové v jeho metody.

„Lidí, kteří důvěřují trenérovi tak jako Martina, je málo. Dělá všechno, co je třeba. Je v deset hodin v posteli, aby ráno po devítihodinovém spánku mohla podat stoprocentní výkon už na prvním tréninku,“ chválí.

Důležitá je také regenerace, umění odpočinout si a zároveň nabrat síly pro další závod. V neposlední řadě je podstatná disciplína.

„Už se u mě vystřídalo hodně lidí, co disciplínu neměli. Za Martinou ale může přijít maminka, že se chce jít na nákupy a Martina řekne: ne,“ váží si Petr Novák přístupu své svěřenkyně.

 

Pavel Petr, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme