Tomáš Kraus ze svahu nezmizí, už o víkendu bude pomáhat na závodě SP Andree Zemanové

Fanoušci skikrosu už na elitních světových akcích závodit Tomáše Krause neuvidí. Legenda této progresivní lyžařské disciplíny, dvojnásobný mistr světa a čtyřnásobný vítěz Světového poháru, se chystal na vstup do své další sezony, ale nakonec se rozhodl po zdravotních problémech ukončit v 41 letech kariéru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dvojnásobný mistr světa a čtyřnásobný vítěz Světového poháru ve skikrosu Tomáš Kraus (na snímku z 20. listopadu 2014) ukončil v 41 letech kariéru

Dvojnásobný mistr světa a čtyřnásobný vítěz Světového poháru ve skikrosu Tomáš Kraus (na snímku z 20. listopadu 2014) ukončil v 41 letech kariéru | Zdroj: ČTK

Tomáš Kraus si na začátku února zlomil ve švýcarské Arose stehenní kost, ale přes nepříjemné zranění nechtěl mluvit o konci. Zvlášť když těsně před tím viděl, že může bojovat i s o generaci mladšími soupeři.

„Byl to pěkný boj, krásně jsem odstartoval, celý týden jsem se pral s tratí, už jsem byl v pohodě a pak tři chyby na posledních 100 metrech, to se nesmí dělat,“ litoval český skikrosař, že doslova o dlaň nepostoupil na mistrovství světa v Rakousku mezi elitní šestnáctku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dvojnásobný mistr světa a čtyřnásobný vítěz Světového poháru ve skikrosu Tomáš Kraus ukončil v 41 letech kariéru

A přes následný těžký úraz v Arose se v létě pilně připravoval a v říjnu už s úsměvem povídal, že potvrdil účast na prosincovém Světovém poháru ve Val Thorens.

„Malinko víc mám vytrvalosti a míň síly. A tím pádem mám malinko menší hmotnost, ale chuť mám stejnou,“ popisoval dvojnásobný mistr světa a jeden z průkopníků progresivní lyžařské disciplíny.

Plná zátěž ale všechny plány změnila, protože v kontaktním sportu, jakým skikros je, musí být závodník stoprocentně připravený. A tělo Tomáše Krause bylo proti.

„Chtěl jsem jít do sezony jen v tom případě, že budu mít formu. Ale po dvou ledovcích jsem zjistil, že se ani za měsíc nebudu cítit dobře, že nebudu ve formě, abych mohl zajíždět dobré výsledky,“ vysvětlil.

Z bílých svahů Tomáš Kraus ale úplně nezmizí. Stal se totiž jedním z manažerů olympijské vítězky ve snowboardcrossu Evy Samkové.

„Já se spíš dostávám do roviny komunikace s Evkou, co se týče času a rychlého odpovídání na dotazy. A Jirka je zase víc na vyřizování mailů a podobně. Na schůzky pak ale chodíme společně a jednání vedeme spolu,“ přibližuje usměvavý Tomáš Kraus, jak mají s Jiřím Tichým rozdělené role v týmu Evy Samkové.

Skikrosová legenda ale nezanevřela ani na svou hlavní disciplínu. O víkendu totiž bude pomáhat na prvním závodě Světového poháru v Rakousku jako guru nadějné Andree Zemanové.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme