Ťumeň bude možná bez biatlonových hvězd. Fourcada podpoří v boji proti ruskému dopingu Koukalová

Bylo to velké pozdvižení v biatlonovém světě - buď zaujmete nekompromisní postoj v dopingové kauze ruských sportovců, nebo se nezúčastním březnového Světového poháru v Ťumeni. Takhle se při závodech v Novém Městě na Moravě pro norskou televizní stanici NRK vyjádřil suverén posledních sezon Francouz Martin Fourcade. Pokud Mezinárodní biatlonová unie sama neodebere ruskému Ťumeni pořadatelství, bude prý tuhle akci bojkotovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto

Ilustrační foto | Foto: (C) Český biatlon Petr Slavík

Už ve čtvrtek si ve Vysočina aréně Martin Fourcade povyskočil a zas a znovu vystoupal na nejvyšší ze stupňů vítězů. Zřejmě to nebylo naposledy, ale pokud se Světový pohár v březnu přesune do Ťumeně, úspěšný Francouz tam úsměvy dost možná rozdávat nebude, a ne kvůli slabší formě. Zatím se zdá, že by do Ruska vůbec nemusel odcestovat, a vlastně nejen on.

„Já ho rozhodně to hodlám podpořit. Pokud se s tím nic neudělá, tak do Ťumeně taky nechci. Jedině férový přístup vůči všemu je jediná šance, jak si člověk může vážit sám sebe,“ tvrdí Gabriela Koukalová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kvůli dopingové kauze Ruska pohrozil Fourcade bojkotem závodu v Ťumeni, přidala se i Koukalová

Ano, Gabriela Koukalová bude jednou z těch, která přistoupí na Fourcadův radikální plán, pokud ji o to požádá a podle ní nedojde k žádnému posunu v dopingové kauze ruských sportovců. A je otázkou, jak se k celé situaci postaví další, v tomhle ohledu zatím zdrženlivé hvězdy.

„V tuhle chvíli k tomu nemůžu nic říct, protože neznám fakta. Jediné, co můžu říct je, že já jsem čistá,“ říká aktuálně vedoucí žena Světového poháru Němka Laura Dahlmeierová. Finka Kaisa Mäkäräinenová doplňuje: „Uvidíme, není to můj problém, nic, čím bych se teď měla zabývat. Věřím IBU, snad dojde ke správnému rozhodnutí.“

A Rusové, tedy alespoň ti tzv. čistí a dosud neobvinění teď samozřejmě doufají, že nijak zásadně nedoplatí na hříchy svých krajanů, třeba Anton Shipulin. „Doufám, že to nebude tak rozsáhlé, aby z biatlonu vyloučili celé Rusko. Snad to nakonec nebude tak hrozné. Hlavně doufám ve férové rozhodnutí IBU férové,“ říká Shipulin.

Jenže najít férové rozhodnutí i úplnou pravdu nejen v biatlonovém světě může být stejně těžké jako trefit poslepu všech pět terčů.

Jan Suchan, David Nyč Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme