V posledních letech vládnou Turné 4 můstků Rakušané, letos je favoritem Slovinec Prevc

Turné čtyř můstků ve skocích na lyžích dnes zahájí svůj už 64. ročník. V posledních sedmi letech vládlo šest různých Rakušanů. Jejich nadvládě předcházel třeba suverénní výkon Svena Hannawalda či rozdělené vítězství Fina Ahonena a Jakuba Landy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jediný sníh v Oberstdorfu je ten na můstku, kde za pár hodin začne letošní Turné 4 můstků

Jediný sníh v Oberstdorfu je ten na můstku, kde za pár hodin začne letošní Turné 4 můstků | Zdroj: Reuters

„Nevím, jestli si na to za pět let někdo vzpomene. Jo, zapíše se to do historie, ale tohle nijak nevnímám a nijak si to neberu,“ říkal před 10 lety Jakub Janda, když se o celkové vítězství dělil s Finem Janne Ahonenem.

Fanoušci si při pohledu na výsledky Turné v posledních 14 letech mohli minimálně dvakrát říkat, že podobná situace už se nikdy nepřihodí. Čtyři roky před děleným prvním místem se udál jiný unikát. Němec Sven Hannawald jako jediný v historii vyhrál všechny čtyři závody.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slavné okamžiku Turné připomněl těsně před jeho začátkem reportér ČRo Tomáš Kohout

Letos je největším favoritem tradičního čtyřzávodu na přelomu roku vedoucí muž SP, Slovinec Peter Prevc. Národnost vítězů posledních let je totiž poněkud nudná. Už sedmkrát za sebou vyhrál Rakušan. A tak se vyplatilo trénovat tyrolskou němčinu.

„Tak zaprvé. Toto vítězství nebylo v plánu,“ usmál se před šesti lety Andreas Kofler. Gregor Schlierenzauer zase v roce 2012 zmínil, že Turné bylo náročné i kvůli podmínkám, ale že sám měl štěstí. Hned v prvním kole v Oberstdorfu by měl totiž po nadějích, kdyby ho jury nezrušila a celé nezopakovala.

Co bude míchat pořadím letos, jestli skutečně vyhraje favorizovaný Peter Prevc a jaké příběhy nabídne nový ročník Turné 4 můstků, to fanoušci zjistí v dalších 10 dnech. Do Kvalifikace prvního závodu v Oberstdorfu nastoupí i Jakub Janda, Roman Koudelka, Jan Matura a Lukáš Hlava.

Tomáš Kohout, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme