Vítková skončila třetí ve vytrvalostním závodě Světového poháru v norském Oslo

Česká biatlonistka Veronika Vítková Biatlonistka Veronika Vítková zahájila Světový pohár v Oslu třetím místem. Ve vytrvalostním závodě na 15 kilometrů na slavném Holmenkollenu nestačila jen na vítěznou Finku Mäkäräinenovou a Bělorusku Domračevovou. Díky šestému umístění na stupních vítězů se Vítková posunula už na třetí místo celkového hodnocení Světového poháru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zleva druhá Darja Domračevová z Běloruska, první Kaisa Mäkäräinenová z Finska a třetí Veronika Vítková z České republiky na stupních vítězů po 15 km závodě na MS v biatlonu v Oslu

Zleva druhá Darja Domračevová z Běloruska, první Kaisa Mäkäräinenová z Finska a třetí Veronika Vítková z České republiky na stupních vítězů po 15 km závodě na MS v biatlonu v Oslu | Zdroj: ČTK

Základem úspěchu české biatlonistky Veroniky Vítkové byla bezchybná střelba.

„Možná to dneska bylo trošku i tím, že to byl dlouhý závod a že se nejede tak rychle, že si člověk hlídá to tempo, aby vydržel celých 15 kilometrů. Ale musím říct, že dneska byly ideální podmínky a že se to dalo trefit,“ prozradila po závodě Českému rozhlasu.

Střelecky závod vyšel i Gabriele Soukalové, která udělala jedinou chybu, zaostávala ale běžecky, a tak se ztrátou téměř čtyř minut na vítězku dojela devátá. „Gábinu i tak musím pochválit, protože se necítila ráno vůbec dobře. Prala se s tím srdnatě a je to pro ni skoro jak výhra," řekl trenér ženské reprezentace Zdeněk Vítek.

Bodovaly i další dvě Češky, přestože třikrát chybovaly při střelbě. Barbora Tomešová dojela na 31. místě a jen o jednu příčku tak zaostala za svým sezonním maximem. Eva Puskarčíková byla čtyřiatřicátá. Jitka Landová se musela se čtyřmi chybami spokojit s první nebodovanou 41. příčkou.

Michal Šlesingr v Oslu jen jednou chyboval, doběhl osmý

Číst článek

Vítková, která dosud sbírala medaile hlavně ve sprintech a závodech s hromadným startem, měla závod od začátku velmi dobře rozjetý. Na střelnici byla bezchybná, navíc předvedla čtvrtý nejrychlejší běh.

„Opět se mi to hodnotí dobře. Verču pochválím hlavně za střelbu, protože v individuálním závodě zastřílet nulu je prostě super. Trefovaly se však i nejlepší běžkyně, takže nebylo co řešit. Mäkäräinenová vyhrála o parník, Domračevová byla druhá i s chybou. Těm nešlo konkurovat," připustil Vítek.

Vítková se dlouho dokonce držela na druhém místě, na kterém dojela i do cíle, ovšem nakonec ji předstihla Domračevová. Běloruské závodnici nevadila ani jedna chyba při první střelbě. Minutovou ztrátu rychlým během dohnala a na závěrečném okruhu smazala i desetisekundové manko na Vítkovou po poslední střelbě. Nakonec do cíle dojela o 2,5 sekundy rychleji.

Výsledky SP v biatlonu v Oslu
Ženy - vytrvalostní závod (15 km): 1. Mäkäräinenová (Fin.) 43:54,8 (0 tr. minut), 2. Domračevová (Běl.) -1:18,3 (1), 3. Vítková (ČR) -1:20,9 (0), 4. Dahlmeierová (Něm.) -2:28,2 (0), 5. Hojniszová (Pol.) -2:51,5 (0), 6. Džymová -3:20,4 (0), 7. Varvynecová (obě Ukr.) -3:26,7 (0), 8. Hildebrandová (Něm.) -3:43,9 (2), 9. Soukalová (ČR) -3:59,4 (1), 10. Bescondová (Fr.) -4:04,6 (1), ... 31. Tomešová -6:48,2 (3), 34. Puskarčíková -7:04,7 (3), 41. Landová (všechny ČR) -7:26,9 (4).

Průběžné pořadí SP (po 17 z 25 závodů): 1. Mäkärainenová 810, 2. Domračevová 777, 3. Vítková 600, 4. Valj Semerenková (Ukr.) 579, 5. Hildebrandová 538, 6. Wiererová (It.) 504, ...7. Soukalová 449, 37. Puskarčíková 143, 43. Landová 112, 69. Tomešová 21.

ČTK, Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme