Vrabcová-Nývltová se chce vrátit do běžkařské stopy ještě v této sezoně

Česká běžkyně na lyžích Eva Vrabcová-Nývltová po dvou týdnech opustila nemocnici v brněnských Bohunicích. Do ní nastoupila kvůli vyčerpání špatným stravováním a virózou. Popřela však, že by trpěla anorexií, což o lyžařce napsala rakouská reprezentantka Kateřina Smutná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kombinace sportů za mé zdravotní problémy nemůže, tvrdí Eva Vrabcová-Nývltová

Kombinace sportů za mé zdravotní problémy nemůže, tvrdí Eva Vrabcová-Nývltová | Zdroj: ČTK

Lyžařka Eva Vrabcová-Nývltová začala už v nemocnici znovu lehce trénovat a návrat do Světového poháru plánuje ještě v této sezoně.

„Opravdu tady o mě pečovali od rána do večera a byl mi umožněn i trénink. Také jsme vyzkoušeli, jak tělo funguje v zátěži. Teď mě to samé bude čekat na lyžích, protože tady zase nebyl takový chlad a problémy byly hlavně v zimě,“ vysvětluje Vrabcová-Nývltová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zdravotní stav Evy Vrabcové-Nývltové se lepší. Teď bude záležet, jak její tělo zareaguje na lyžích

Zdravotní stav české běžkyně na lyžích se výrazně zhoršil ve finském Kuusamu, kam na konci listopadu odjela k závodu Světového poháru. Do toho nakonec ani nenastoupila.

„Byla jsem prostě strašně unavená. První tři dny jsem prospala a nastartovat nějakým způsobem tělo, aby zase spolupracovalo, trvalo. Teď druhý týden už byl trénink možný a vlastně jsme sledovali, jak na to reaguju,“ popisuje Vrabcová-Nývltová, jak se zlepšoval její zdravotní stav.

Jisté je, že zatím nestihne Tour de Ski na přelomu roku ani Světový pohár v Novém Městě na Moravě předposlední lednový víkend. Účast na dalších závodech už je však podle lékaře Jiřího Doliny možná.

„Myslím si, že je reálné, že by se mohla vrátit na začátku února, pakliže nebude mít žádné další zdravotní potíže. Banální viróza člověka zase posadí v podstatě o minus čtyřicet procent ve výkonnosti,“ tvrdí Dolina z FN Bohunice.

Vrabcová-Nývltová navíc neplánuje návrat jen do běžkařské stopy. Stále se chce nominovat i na letní olympijské hry, které přivítá už příští rok Rio de Janeiro. Devětadvacetiletá závodnice plánuje v Brazílii běžet maraton. Kombinace dvou sportů na nejvyšší úrovni však prý za její zdravotní krizí nestála.

„Ono se to běhání právě hodně nafouklo. Když si spočítám závody, tak jich nebylo vůbec o nic víc než předchozí roky, ale tím, že výkony byly vidět, tak to tak působí. Určitě jsem nezávodila víc než předchozí sezony,“ podotýká Vrabcová-Nývltová.

David Nekvinda, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme