Z biatlonu přeskočí do stopy k běžkyním. Finka Mäkäräinenová bude bojovat na dvou šampionátech

Biatlonisté často v žertu říkají, že dělají ten nejlepší sport proto, že si můžou během závodu lehnout. Běžcům na lyžích se něco takového nepoštěstí, přesto se Finka Kaisa Mäkäräinenová na chvíli dobrovolně vzdá střelby, a hned po biatlonovém mistrovství světa v Hochfilzenu vyrazí i na šampionát v klasickém lyžování.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kaisa Mäkäräinenová v letošní sezoně SP ještě nechyběla na stupních vítězů

Kaisa Mäkäräinenová v letošní sezoně SP ještě nechyběla na stupních vítězů | Zdroj: Reuters

Nasadit běžcům na lyžích flintu na záda a nechat je střílet na terče, to byl skvělý nápad. Klání těch nejlepších v kombinaci zmíněných disciplín obvykle sleduje při závodech Světového poháru několik tisícovek fanoušků, a snad právě pro tu popularitu přechází v posledních letech řada běžců k biatlonu.

Kdysi to udělala i Finka Kaisa Mäkäräinenová a rozhodně nemusí litovat, ale letos si ráda odskočí do jiné stopy a na chvíli se vrátí zpět. Ostatně ve Finsku se prý v posledních týdnech málo co řešilo tolik jako případná účast Mäkäräinenové na domácím šampionátu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Účast Mäkäräinenové na biatlonovém MS nepřekvapí, pak se ale finská hvězda přesune na šampionát běžců na lyžích

„Finsko je malá země a naše média jsou trochu bláznivá. Je to každý rok úplně stejné před mistrovstvím světa v klasickém lyžování se začne spekulovat, jak bude vypadat štafeta, kdo ji pojede, prostě do toho finští novináři rádi šťourají. Přitom já letos ještě vůbec nezávodila proti běžkyním,“ vysvětluje.

A to byl ještě před pár dny velký problém, přestože v biatlonovém světě je dost možná tou vůbec nejrychlejší závodnicí a ani mezi běžkyněmi zřejmě nebude jen do počtu, nesplnila oficiální nominační kritéria.

„Finský běžecký tým je velmi silný, a jestli chce jet Kaisa do Lahti, musí někde závodit proti běžkyním. Jenže to není možné, protože program biatlonových i běžkařských Světových poháru je strašně nabitý,“ řekl před dvěma týdny v Anterselvě Mäkäräinenové snoubenec Jarkko Siltakorpi, který svou partnerku doprovází na závodech Světového poháru.

Chybí závodní vyzrálost

I tohle pravidlo se ale očividně dalo obejít, protože když v sobotu finský deník Iltalahti zveřejnil nominaci pro světový šampionát v klasickém lyžování, čtyřiatřicetiletá biatlonistka v ní nechyběla. A tak tedy Mäkäräinenová odloží flintu a dojde na zajímavou konfrontaci.

„Furt je to taková bitva na dálku, jestli ti biatlonisti jsou konkurenceschopní v běhu. Byl to i Martin Fourcade a myslím, že Martin dokázal, že je schopen s těmi hlaďaři jet. Na druhou stranu mu ale chybí závodní vyzrálost. První pětku s nimi odjede ve špičce, pak mu to tempo úplně nesedne, protože na to není zvyklý. On to sám takhle komentoval, že kdyby chtěl závodit s hlaďaři , musel by pár závodů absolvovat, aby věděl, jaké zvolit tempo,“ naznačuje šéftrenér české reprezentace Ondřej Rybář, co čeká Finku, která začne po biatlonovém světovém šampionátu v Hochfilzenu fušovat do řemesla běžkyním na lyžích.

V Lahti by měla Kaisa Mäkäräinenová nastoupit na bruslařský úsek štafety a zřejmě také do závodu na 30 kilometrů.

David Nyč Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme