Z vychovatele se stal kliďas. Trenéra Málka čeká premiéra u A týmu biatlonistů

Zatím trénoval jen žáky, dorostence nebo juniory, teď ho čeká premiéra na té nejvyšší úrovni. Při dnešním vytrvalostním závodu biatlonistů ve švédském Östersundu bude na střelnici u českého dalekohledu ve Světovém poháru poprvé Michael Málek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michael Málek, nový trenér mužské části biatlonové reprezentace

Michael Málek, nový trenér mužské části biatlonové reprezentace | Foto: (C) Český biatlon, Petr Slavík

„Nepatrněji výš, takže si klidně dej jeden dolů,“ radí Michael Málek českým biatlonistům na střelnici v Östersundu v aréně, která sice nepatří k největším, ale pořád je to obrovská změna oproti tomu, na co byl zvyklý. Platí to pro stadiony, jejich zázemí, ale také pro svěřence.

„U té mládeže je tam člověk jako vychovatel. Mě třeba nadzvedává taková laxnost, když se něco dělá, tak stát jak solný sloup, nezapojit se. Nebo někdo přijde na trénink a nepozdraví. Jsou to maličkosti, které utváří osobnost sportovce. Samozřejmě člověk může být sebelepší sportovec, ale když se bude chovat hloupě po lidské stránce, tak to z něj sportovní ikonu neudělá.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Pro biatlonisty to bude první individuální závod sezóny, pro něj naprostá premiéra ve Světovém poháru. Trenér Michael Málek se k českému "A" týmu přesunul od mládeže

A proto Michael Málek často i zvyšoval hlas, někdy vysloveně křičel a v biatlonovém prostředí získal pověst bouřlivého trenéra. Když ho teď potkáte u českého A týmu, nechce se vám to věřit, stojí proti vám naprostý kliďas.

„Tady není proto, aby někoho nutil, že má chodit na trénink nebo co tam má dělat. My všichni moc dobře víme, co máme dělat. On nemá proč být temperamentní, je tam málo věcí, čím bychom ho mohli rozzlobit, takže on je totálně klidný,“ říká Ondřej Moravec.

Slova biatlonisty Ondřeje Moravce teď úplně doslova neplatí. Ne snad že by nový trenér na své svěřence náhle začal řvát, ale uvnitř není moc v klidu.

„Člověk je plný očekávání, jak to bude vypadat. Jo, jsem nervózní, ale těším se,“ uzavírá Málek.

Jestli Michaela Málka uklidní výsledky českých biatlonistů ve vytrvalostním závodě, se dozvíte z reportážních vstupů Jana Suchana na Radiožurnálu po 18. hodině a po závodě také na Zpravodajské webu.

Jan Suchan, Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme