Za Bauera ve štafetě úspěšně zaskočil mladík Knop. Měl jsem velký strach, přiznal

Čeští běžci na lyžích mají za sebou úspěšnou štafetu na mistrovství světa. Do boje o medaile se sice nepřimíchali, ale s devátým místem jsou spokojení. I proto, že po dlouhých letech jeli bez Lukáše Bauera, jehož místo v sestavě zaujal nadějný mladík Petr Knop.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Knop při štafetě na mistrovství světa ve Falunu

Petr Knop při štafetě na mistrovství světa ve Falunu | Foto: Svaz lyžařů ČR

Štafeta běžců mívala v posledních mnoha letech různá složení. Ale její druhý úsek míval rezervovaný Lukáš Bauer. Nejzkušenějšího člena týmu ale na jeho vlastní žádost trenér Miroslav Petrásek nenominoval.

„Kdysi jsme se domluvili, že když bude Lukáš končit a bude mít šanci výborně odjet padesátku, tak jsem ochoten ho do štafety nezařadit. Teď s tím přišel, měl jsem s tím sice trochu problém, nicméně doufám, že předvede vynikající výkon a rozloučí se dobrým výsledkem,“ vysvětloval Petrásek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lyžař Petr Knop po štafetě na MS ve Falunu věří, že se tah s jeho nasazením podařil

Český kouč tak musel štafetu přeskládat a místo 37letého Bauera nasadil dvacetiletého Petra Knopa.

„Přistoupil jsem k tomu, jako kdyby Lukáš jel. Připravil jsem se na svůj úsek, chtěl jsem podat co nejlepší výkon. Myslím, že v rámci možností se to podařilo,“ hodnotil Martin Jakš, který stáhnul ztrátu po Aleši Razýmovi a Dušanu Kožíškovi předával na 8. místě.

A dvojnásobný bronzový medailista z mistrovství světa pozici českého týmu ještě vylepšil. „Předjel jsem ještě dva soupeře, jsem spokojený a ani mě to moc nebolelo. Snad to teď Petr (Knop) solidně udrží,“ doufal Kožíšek, že mladík z Jablonce nad Nisou ostatním štafetu nepokazí.

Česká štafeta byla na MS v klasickém lyžování devátá, vyhráli Norové

Číst článek

Petr Knop se v kotli desetitisíců švédských a norských lyžařských fanoušků držel. I když přiznal, že se před startem pořádně bál.

Proti nervozitě bojuje hudbou

„Měl jsem velký strach, abych třeba neupadl v zatáčkách a něco nezlomil, to by byla tragédie. Naštěstí se nic nestalo,“ řekl Knop, který ani tentokrát nezapomněl na svůj rituál a do sluchátek si pustil oblíbenou hudbu. Tím se snaží oprostit od nervozity před startem.

„Trenéři sice nadávají, že neposlouchám jejich pokyny, ale pomáhá mi to. Naštěstí to dopadlo, jak to dopadlo,“ podotkl Knop s tím, že Bauerovi, jenž mu přenechal místo ve štafetě, přeje před nedělním závodem na 50 kilometrů úspěšný výsledek.

„Věřím, že se mu pojede dobře. A že tenhle risk vyšel,“ přistoupil s pokorou ke svému prvnímu startu ve štafetě na mistrovství světa Knop. Lyžař, který jako finišman dovezl českou štafetu do cíle na slušné deváté příčce.

Tomáš Kohout, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme