Zlatá biatlonistka Kuzminová se na Slovensku cítí doma. Díky rodině

Lidstvo touží po emocích a příbězích, kterých olympijské hry nabízejí nepřeberné množství. Třeba ten následující: rodilá Ruska, která si začátkem roku zlomila ruku, získá první olympijské zlato pro Slovensko ze zimních her.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Anastazia Kuzminová

Anastazia Kuzminová | Zdroj: ČTK

Sama Anastasia Kuzminová tomu nemohla uvěřit. Slovensko reprezentuje v biatlonu teprve něco přes rok a hned vybojovala historický triumf. Její story navíc obarvuje velmi čerstvá událost. Na Silvestra upadla při tréninku v rakouském Obertiliachu a zlomila si kost v levém zápěstí.

V Innsbrucku ji ihned operoval Eduard Sporer. Stejný machr, který kdysi poskládal i sjezdařku Lindsey Vonnovou. Na rozdíl od Američanky má Slovenka olympijský závod už za sebou.

„Zranění bylo vážné. Ale hned mi ruku operovali a za šest týdnů se dala dohromady. A jak ukázal závod, ruka funguje jako úplně zdravá,“ popisovala Anastasia Kuzminová.

Přehrát

00:00 / 00:00

DRz OH-osobnosti-Kuzminova.mp3

Zranění jí pomohly vyléčit i pusy od dvouapůlletého synka Jeniseje. Jezdí s ní na soustředění, stejně jako manžel Daniel. Původem Rus vlastní izraelský pas a díky tomu, že žije na Slovensku a přivedl si tam ženu, má země pod Tatrami historické zlato.

„Co to znamená vztahy? Samozřejmě, potkávám se i s Ruskami. Nerozešly jsme se ve zlém. Pokaždé mě potěší, když jsou děvčata vpředu a sbírají medaile. Mám z toho radost,“ dodala naturalizovaná Slovenka.

Manžel jako trenér

Ruštinu už ale Anastasia Kuzminová používá jen výjimečně. Jenom ve vypjatých okamžicích, kdy jí mateřština dodává jistotu. Třeba jako po olympijském triumfu. Jinak už skoro bez problémů používá slovenštinu, se zlatou medailí na krku si tak zazpívala státní hymnu.

„Je jasné, že jsem poloviční Ruska, protože jsem se tam narodila, ale teď už se cítím jako Slovenka. Kdybychom se nepřestěhovali, tak bych určitě nepředvedla tento zlatý výkon,“ svěřila se Kuzminová.

A kdo ví, jestli by při – v uvozovkách propracovaném – systému ruské přípravy s mimořádným odchytem antidopingovými komisaři vůbec ještě závodila. V Rusku by si ani nemohla dovolit komfort individuální přípravy, která byla základem jejího zlatého úspěchu.

„Příprava s manželem mi hodně pomohla, protože on asi jediný přesně ví, co potřebuji. A umí přesně popsat, kde jsem chybovala a co jsem naopak udělala dobře,“ uzavřela čerstvá olympijská vítězka.

Tomáš Kohout Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme