Sportovní svazy pojímají nominaci na OH rozdílně

Nominace přinesly rozdílné pohledy národních svazů na účast na olympiádě. Lyžaři se snaží využít možnosti udělené mezinárodní federací FIS maximálně, stejně tak Český svaz bobistů a skeletonistů posílá do Vancouveru i druhý čtyřbob. Naopak heslo, že není důležité vyhrát, ale zúčastnit se neuznávají krasobruslaři, kteří nabídnutou šanci nominace v soutěži žen odmítli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

olympijské kruhy

olympijské kruhy | Foto: Roman Růžička

Akrobatická lyžařka Nikola Sudová nechybí v nominaci i přes zranění kolene. Nejlepší česká boulařka si při tréninku ve Spojených státech přetrhla křížové vazy, se speciální ortézou a pod léky tišícími bolest ale její start není vyloučen. Vedle Nikoly Sudové v nominaci nechybí její sestra Šárka a Lukáš Vaculík.

Mezi snowboardisty mají účast jistou snowboardcrossaři Michal Novotný a David Bakeš, pro U-rampu Šárka Pančochová a pro paralelní slalom Zuzana Doležalová.

Výkonnost vs. možnosti

Skokanů na lyžích nakonec na hry pojede šest. Mezinárodní lyžařská federace FIS sice povolila start pouze pěti českým závodníkům, trenér David Jiroutek ale chtěl mít možnost některého z nich na poslední chvíli nahradit. Šéf úseku Leoš Škoda proto přenechal svou akreditaci Borku Sedlákovi. Ten tak ve výběru doplní Antonína Hájka, Lukáše Hlavu, Jakuba Jandu, Martina Cikla a Romana Koudelku.

V severské kombinaci má jistotu kvarteto Pavel Churavý, Tomáš Slavík, Miroslav Dvořák a Aleš Vodseďálek.  

Dále do bojů pod pěti kruhy zasáhnou dva české čtyřboby a jeden dvojbob. Český svaz bobistů a skeletonistů nominoval dvojbob ve složení Ivo Danilevič, Jan Stokláska a čtyřbob Danilevič, Stokláska, Jan Kobián a Dominik Suchý. Výsledky Světového poháru z minulého víkendu daly české výpravě možnost zařadit i druhý čtyřbob. Do Vancouveru se tak podívají i Jan Vrba, Martin Bohman, Miloš Veselý a Ondřej Kozlovský.  

Naopak her se nezúčastní žádná česká krasobruslařka. Mezinárodní bruslařská unie sice Češkám nabídla jedno místo, které uvolnil výběr Švýcarska, česká strana ho ale odmítla. Předsedkyně českého svazu krasobruslení Věra Tauchmanová to zdůvodnila tím, že žádná ze závodnic momentálně nemá potřebnou výkonnost.

Pavel Vácha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme