Důsledky ZOH na všední život ve Vancouveru

Už za 16 dní začínají v Kanadě zimní olympijské hry a Vancouver vítá první návštěvníky. Očekává jich více než 250 tisíc. Hlavní vstupní branou je pochopitelně letiště, které se dočkalo výrazných změn.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Canada Place ve Vancouveru se za rok změní v tiskové centrum OH

Canada Place ve Vancouveru se za rok změní v tiskové centrum OH | Foto: Kateřina Křenová

Dáte na první dojem? Pak si můžete být jisti, že na vás Vancouver, hostující města nadcházející olympiády, velice příjemný první dojem. Před nedávnem jsem přiletěl na tamější mezinárodní letiště, které bude vstupní branou pro většinu turistů, a musím říct, že rozsah změn a vylepšení je dech beroucí.

„S přípravami se začalo hned, jak město získalo status olympijského hostitele. Spolupracovali jsme s množstvím obchodních partnerů, protože jen tak můžeme přijíždějícím turistům doručit co možná nejlepší servis," říká Paul Levy z letištní zprávy.

Jen co vystoupíte z letadla, potěší vás moderní design ozdobený četnými prvky indiánské kultury. Charakteristicky vyřezávané sochy zvířat vás dovedou až k pasové kontrole a tam na vás čeká pořádné překvapení v podobě umělého vodopádu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Důsledky ZOH na všední život ve Vancouveru

Významné inovace

Při přechodu nad prostory pro odbavené cestující navíc můžete obdivovat umělou řeku obklopenou pohodlnými sedačkami či obří akvárium plné mořských živočichů.

„Po celém letišti se bude pohybovat mnohem více našich pracovníků, kteří budou asistovat turistům. Lidé sem pochopitelně budou cestovat z celého světa, proto budeme poskytovat servis v co možná největším množství jazyků," doplňuje Paul Levy.

Navíc prozradil, že do inovací a technických vylepšení bylo investováno 25 miliard českých korun. Na letiště ve Vancouveru má podle odhadů dorazit více než 200 tisíc návštěvníků a jejich pohodlí je pro letiště, jakož i organizační výbor hlavní prioritou.

„Velkou výzvou, na kterou se klade důraz, je den po skončení olympiády. Očekáváme, že to bude náš nejrušnější den v historii. Letištěm ten den projde pravděpodobně na 40 až 50 tisíc turistů."

Ski vlak

Dbá se samozřejmě i na bezpečnost. Po celém letišti se bude pohybovat četné množství policistů. Investovalo se pochopitelně i do kamerových systémů, které jsou vybaveny nejmodernějšími technologiemi na rozpoznávání obličejů. Tato investice ale zdaleka nebyla tou nejdražší.

„Tím největším projektem je bezesporu nová vlaková linka, která spojuje letiště s centrem Vancouveru a čtvrtí Richmond. K jejímu otevření došlo před třemi měsíci a je zřejmé, že to bude výrazné ulehčení pro mnoho lidí. Vlak zastavuje přímo před naším letištěm," pochvaluje si Levy.

A tak jsem si novou vlakovou linku vyzkoušel na vlastní kůži. Díky pohodlným sedačkám si můžete užít krásný výhled na Vancouver v pozadí s mohutným Skalistým pohořím.

Než se nadějete, jste v srdci města. Trasa, která dříve trvala přes hodinu se teď překoná za pouhých dvacet pět minut. Kdoví, jestli nová linka bude schopna pojmout to očekávané množství turistů. V přeplněné soupravě asi nebude moc času na to, užívat si výhledu.

Petr Kadeřábek, Vojtěch Sedlák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme