Toni Sailer, hvězda her v roce 1956

Kdo je největší legendou sjezdového lyžování všech dob? Určitě se najdou tací, kteří bez váhání odpoví: Toni Sailer. V našem pravidelném olympijském seriálu se dnes dostáváme k zimní Hrám v roce 1956. Tedy těm, které v Cortině d'Ampezo ovládl právě nezastavitelný rakouský mladík.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vypadá nevinně. Hora Hahnenkamm z centra Kitzbühlu.

Vypadá nevinně. Hora Hahnenkamm z centra Kitzbühlu. | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Bylo mu teprve dvacet let, když na Zimních olympijských hrách v Cortině d'Ampezzo předběhl svou dobu. Vrozený talent dokázal spojit se závodnickou inteligencí a podmanil si sjezd, slalom i obří slalom.

Jako první člověk v historii vyhrál Toni Sailer na jediné olympiádě všechny disciplíny. A jeho vítězná výbava? Nízké a měkké šněrovací boty a dřevěné lyže s primitivní bezpečnostní špičkou. Sailer si zkrátka vystačil s nezměrným talentem, který v něm už v raném dětství objevil jeho otec.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příběhy ZOH: Toni Sailer, hvězda Her v roce 1956

„První lyže jsem od svého otce dostal už ke svým druhým narozeninám. Mělo to být překvapení, ale všiml jsem si, když je nesl na půdu, takže jsem to tak trochu tušil."


Hehnenkamm sjel už v pěti letech

„Když jsem chodil do první třídy na základní škole, poprvé jsem sjel slavný Hahnenkamm. Bylo mi pět. Náš lektor o tom pak vyprávěl ve škole: "Děti, Sailer sjel slavný Kitzbuhel." Cítil jsem se skvěle," vzpomínal Toni Sailer.

O 15 let později už Sailer triumfoval na olympiádě v Cortině, která byla zároveň mistrovstvím světa. Celkem si tak z jediné velké akce odvezl sedm zlatých úspěchů. A ve stejném roce navíc opanoval bez uvozovek "svůj" Kitzbuhel, dodnes nejprestižnější závod celého lyžařského roku. Na sjezdovku Streif se Toni Sailer vždycky rád vrací.

„Teď stojíme v cíli sjezdovky Streif. Myslím, že se o ní dá směle říct, že je to nejslavnější trať světa. Tehdy v roce 1956 jsem tady vyhrál obří slalom i kombinaci. Bylo to úžasné," vrací se Toni Sailer do minulosti.

Ze sjezdovky na stříbrné plátno

Není mnoho sportovců, kteří ukončí kariéru jako legendy ve věku pouhých 23 let. Sailerovi se to ale v roce 1959, jako sedminásobnému mistrovi světa, povedlo. Během jednoho olympijského cyklu se stal naprostým fenoménem. Chtěl ale v životě dokázat spoustu dalších věcí a to se mu také povedlo. Stal se kupříkladu úspěšným zpěvákem a natočil také přes dvě desítky filmů.

Sailer ale působil i na vysokých funkcionářských postech. Byl mezinárodní celebritou obdivovanou v Evropě i v Japonsku. V roce 1985 dostal za své úspěchy od Mezinárodního olympijského výboru Olympijský řád a o 14 let později ho jeho krajané zvolili rakouským sportovcem století. Poslední roky života ale Toniho Sailera přemáhalo nádorové onemocnění, kterému loni v létě podlehl.

Vojtěch Bidrman, Martin Hlucháň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme