Veikko Hakulinen a hry ve Squaw Valley 1960

V roce 1960 hostilo zimní olympijské hry americké Squaw Valley. Svou všestrannost na nich potvrdil finský lyžař Veikko Hakulinen.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijský oheň

Olympijský oheň | Foto: Archiv ČRo

Běžec na lyžích, biatlonista, orientační běžec, atletický vytrvalec, ale i veslař. Ve všech těchto odvětvích dokázal Veikko Hakulinen bojovat s absolutní špičkou. Proslul ale zejména jako milovník dlouhých lyžařských tratí. Už na olympiádě v Oslu v roce 1952 získal zlato ve vytrvalostním závodu na 50 kilometrů.

O čtyři roky později přidal titul olympijského vítěze i na třiceti-kilometrové trati v Cortině d´Ampezzo. Na hrách ve Squaw Valley se mezi nesmrtelné olympijské legendy přiřadil díky třetímu zlatu, tentokrát ve štafetě na 4 x 10 kilometrů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příběhy ZOH - Veikko Hakulinen a Hry ve Squaw Valley 1960

Zlatý finiš

Jako poslední člen finské štafety předvedl jeden z nejpamátnějších finišů historie. Za Norem Brusveenem zaostával ještě v polovině svého úseku o 20 sekund, nakonec ho ale přespurtoval v cílové rovince a dokázal zvítězit.

„Hakulinen byl zvyklý lyžovat i ve vysoké nadmořské výšce. Proto dokázal tu ztrátu smazat. Nikdy by nedokázal nějakým způsobem taktizovat, jel opravdu na krev," říká jiný člen zlaté finské štafety z roku 1960 Vëinö Huhtala, který běžel na třetím úseku.

Ten první měl pod palcem Toimi Alatalo a na druhém se představil Eero Mëntyranta.

„Už jsme byli smíření s tím, že budeme stříbrní. Ale Veikko pak předvedl něco neuvěřitelného. Najel si do zledovatělé stopy a toho Nora v závěru úplně zničil. Ze mě se tak stal olympijský vítěz," popisuje s potěšením Eero Mëntyranta.

Veikko Hakulinen získal ve Squaw Valley cenné kovy i na patnáctce a padesátce, stal se tak jediným sportovcem těchto zimních Her, který vybojoval hned tři medaile.

„Všichni jsme věděli, že budeme muset jít přes vlastní limity. Vzduch v té vysoké nadmořské výšce udělal své, dýchání je úplně jiné než u nás ve Finsku, kde jsme na úrovni moře. Veikko se s tím ale popral z nás všech jasně nejlépe," říká o svém kamarádovi Eero Mëntyranta.

Od lesnictví ke sportu

V mládí přitom ke sportovní kariéře nakročeno neměl. Původně chtěl jít v otcových šlépějích lesního dělníka. Během druhé světové války byl i seržantem finské armády. Sport ale nakonec u Hakulinena přeci jen zvítězil.

Hakulinen zůstal u sportu celý svůj život. Po ukončení lyžařské kariéry bodoval i jako úspěšný biatlonista, na stará kolena pak válcoval soupeře i jako orientační běžec a doplňkově závodil v kanoistice.

Sport se ale nakonec stal Veikku Hakulinenovi osudným. Když v říjnu roku 2003, tak jako každý jiný den, vyklusával na silnici nedaleko Valkeakoski, nemohl tušit, že mu vezme život nepozorný řidič.

Vojtěch Bidrman, Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme