Nejzelenější hry v historii, takovou přezdívku dostala olympiáda ve Vancouveru

Vancouver 2010 má být vůbec nejekologičtější olympiádou jakou svět viděl. Letošní zimní hry se od začátku pyšní přízviskem "zelené". Kromě sportu je olympiáda taky svátkem recyklace a třídění odpadu. Jestli je to jenom propaganda organizátorů nebo skutečná ekologie, zjišťoval v Olympijském deníku Vojtěch Berger.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijské dějiště skoků na lyžích a severské kombinace.

Olympijské dějiště skoků na lyžích a severské kombinace. | Foto: © VANOC/COVAN

Ekologická aktivistka Sarah Jenningsová vypočítává ekologické hříchy, kterých se podle ní organizátoři olympiády dopustili. Stovky pokácených stromů v divoké přírodě ve Whistleru nebo zničené biotopy v mokřinách, kudy vede dálnice k olympijským sportovištím.

Ekologie je ve Vancouveru doma. Právě tady se v roce 1971 zrodila globální síť ekologických aktivistů Greenpeace. Organizátoři se pochopitelně hájí a tvrdí, že pro životní prostředí udělali maximum. Ann Duffyová má v organizačním výboru her na starost udržitelný rozvoj.  

Přehrát

00:00 / 00:00

Olympijský deník Vojtěcha Bergera

„Nejlepším příkladem jsou všechna olympijská sportoviště. Používáme tam energii z obnovitelných zdrojů, ve dvou halách sbíráme dešťovou vodu ze střechy, která pak splachuje všechny tamní toalety. Na všech sportovištích, kde je led, zachytáváme teplo, které uniká z mrazícího systému, a vytápíme s ním zbytek budovy,“ uvedla.

Kam tedy zajít pro objektivní pohled? Jednou z klíčových institucí, které dnes zkoumají životní prostředí ve Vancouveru, je nadace Davida Suzukiho. Spolupracovala s organizátory olympiády a radila jim, jak mají zmírnit ekologické dopady her. Na olympijské studii se podílel i Paul Lingl.

„Je to už taková tradice, že se pořadatelská země a město zavážou k nějakým ambiciózním ekologickým cílům. Je ale těžké to srovnat. Každá olympiáda nabídne unikátní a odlišný ekologický program. Stručně řečeno, hry ve Vancouveru jsou opravdu jedny z nejzelenějších v historii,“ uvedl.

Ostatně přívlastek "zelené" už olympijským hrám ve Vancouveru nikdo neodpáře. I proto, že z Vancouveru si nikdo nebude pamatovat bělostný sníh, ale čerstvou, zelenou jarní trávu.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme