Proč Kanada prohrála hokejové derby s USA? Podle fanoušků chyběl Gretzky

Říká se, že Kanaďané by svým sportovcům na olympiádě odpustili jakýkoli nezdar, pokud by vyhráli hokejový turnaj. Kanada ovšem na cestě k vytouženému zlatu utrpěla první vážný šrám – porážku od svého arcirivala Spojených států. Není divu, že ve Vancouveru bylo večer pořádně rušno. Zápas USA – Kanada si pro svůj olympijský deník vybral Vojtěch Berger.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fanoušek kanadských hokejistů

Fanoušek kanadských hokejistů | Zdroj: ČTK

Tohle natáčení nezačalo úplně nejlíp. Skupinka přiopilých Kanaďanů začala skandovat moje křestní jméno v domněnce, že jsem za ně přišel zaplatit účet. Když jsme si to vyjasnili, mohla přijít řeč na právě skončený zápas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Olympijský deník Vojtěcha Bergera o hokejovém derby Kanada-USA

„Jasně, že to je bolestná porážka, od Američanů je to dvojnásob nepříjemné,“ tvrdí shodně dvacetiletí kluci oblečení v kanadských dresech.

Mě zajímá, jestli i v Kanadě mají svou národní verzi známého českého rčení, že co člověk, to hokejový expert. Asi ano…

„Víte, něco vám řeknu. Kdyby kanadský tým trénoval Wayne Gretzky, tak jsme dneska vyhráli. On má prostě čuch na zlato, však si vzpomeňte na Salt Lake City 2002. On prostě ví, jak vyhrávat turnaje,“ tvrdí jeden z kanadských fanoušků.

Bitky se nekonají

V hospodě je i spousta Američanů. Vítězství samozřejmě pořádně oslavují, svoje posmutnělejší kanadské kolegy plácají po ramenou a zvou na panáka. Bitka se nekoná.

„Bylo to jako na horské dráze, vzrušující drama. Vůbec jsem si neužil večeři, pořád jsem na to koukal,“ říká mladý Američan ze Seattlu.

To starší kanadský pár sedící o pár židlí vedle bere prohru javorových listů s nadhledem. „Zápasy se Spojenými státy jsou speciální. Jsou vždycky vyrovnané. Máme s Američany hodně společného, zejména vysoká očekávání od našich hokejových týmů. Vlastně to není tak hrozné, když nás porazí zrovna Američané, jsme si opravdu blízcí,“ říká Jeff a jeho manželka dodává:

„Jsme Kanaďané, ale když USA hraje proti jiné zemi než naší, fandíme Američanům a oni zase nám. Vždycky chceme, aby prostě vyhrála Severní Amerika.“

Kanaďané fandí všem

Přesto je mezi fanoušky obou soupeřů v kanadsko-americkém derby jeden velký rozdíl. V Kanadě je normální koukat v hospodě na hokej, asi byste ale nečekali, že by se Kanaďané dívali třeba na zápas Norsko – Švýcarsko.

Teď při olympiádě ale běží v hospodách i všechna z kanadského pohledu nezajímavá utkání, zvuk je puštěný naplno a diváků je dost.

Zasvěcenci říkají, že tohle by se v USA prostě nestalo. Jakmile by na obrazovce nebyl ani jeden sportovec v americkém dresu, lidé by ztratili zájem.

To Kanaďané i přes aktuální epidemii patriotismu naštěstí dokážou fandit i jiným. Jestli se jednou letošní olympiáda bude hodnotit jako opravdu povedená, tohle bude jeden z důvodů. 

Martin Hromádka, Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme