Příběhy ZOH - 1994 Lillehammer a atentát Hardingové

V našem seriálu věnovaném nezapomenutelným příběhům a osudům spojeným s jednotlivými zimními olympijskými hrami jsme zpravidla dosud hlavně vzpomínali na sportovce, kteří se proslavili svými výkony. U Lillehammeru, norského města, které přivítalo olympioniky v zimě 1994 ale uděláme výjimku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijská vlajka

Olympijská vlajka

Většina sportovců chce co nejlepšího umístění dosáhnout zásluhou tvrdé přípravy, někteří si pomohou dopingem, ale metoda, kterou zvolila Tonya Hardingová je světě sportu dosud zřejmě ojedinělou a věřme, že tomu tak i zůstane.  

Pár týdnů před olympijskými hrami v roce 1994 spolu se svým exmanželem vymysleli originální metodu, jak se zbavit krajanky Nancy Kerriganové, největší soupeřky v boji o krasobruslařský trůn. Železnou tyčí jí jednoduše rozbít koleno.   Kerriganová se však stihla dát relativně do pořádku a v Lillehammeru k obrovské radosti amerických fanoušků milujících hollywoodské příběhy tato kráska vybojovala stříbro. O reklamní aktivity a z nich plynoucí finanční prostředky měla postaráno.  

Přehrát

00:00 / 00:00

Příběhy ZOH - 1994 Lillehammer

Naopak Hardingová, mimochodem ženskými půvaby příliš neoplývající, se psychicky totálně položila a skončila až osmá. O jejím podílu na napadení Kerriganové se objevily důkazy až po hrách, soud jí vyměřil vysokou pokutu a uložil stovky hodin veřejně prospěšných prací. Krasobruslařská federace ji doživotně diskvalifikovala.  

Peníze na obživu na rozdíl od nenáviděné krajanky získávala a stále získává hodně lopotně. Zkoušela mimo jiné boxovat, natočila film, který se dá koupit v prodejnách pouze pro dospělé. Problémy nejednou řešila pitím, byla nucena si prohlédnout vězení zevnitř.  

Smutný osud skvělé krasobruslařky, která jako první na světě skákala trojitého axela v krátkém programu.

Miroslav Augustin, Pavel Vácha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme