Čeští hokejisté vyhráli i druhý zápas, ve Vancouveru porazili Lotyšsko

Čeští hokejisté potvrdili roli favorita a na olympijském turnaji ve Vancouveru porazili Lotyšsko 5:2. O svém vítězství rozhodli především třemi góly v úvodu zápasu, kdy se postupně trefili Krejčí, Plekanec a Jágr. Na začátku druhé třetiny přidal čtvrtou branku Tomáš Kaberle. Lotyšům se pak podařilo snížit na rozdíl dvou gólů. Výhru českých reprezentantů pojistil střelou do prázdné branky Eliáš. V závěrečném duelu skupiny B se Češi utkají v neděli večer s Ruskem. K prvenství ve skupině a přímému postupu do čtvrtfinále stačí českým hráčům remíza.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Krejčí střílí úvodní gól zápasu s Lotyšskem

David Krejčí střílí úvodní gól zápasu s Lotyšskem | Zdroj: ČTK

Lepší vstup do zápasu si hráči ani fanoušci nemohli přát. Už ve třetí minutě přihrál Erat Krejčímu a tan blafákem otevřel skóre – 1:0. O minutu později vystřelil Židlický od modré čáry a Plekanec tečoval puk do branky – 2:0. Poté dostali Češi výhodu přesilové hry a Jágr zvýšil na 3:0. V tu chvíli se zdálo, že půjde jen o to, kolik nastřílí čeští hráči gólů.

Až po třinácti minutách se do útoku dostali i Lotyši, ale Mikelis Redlihs a Darzinš nevyřešili dobře přečíslení dva na jednoho. Na začátku druhé třetiny nevyužili Lotyši přesilovku, naopak při té české se trefil Tomáš Kaberle – 4:0.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaromír Jágr po utkání s Lotyšskem

Poté se Češi uklidnili až příliš a Lotyšsko je za to potrestalo dvěma brankami. Na konci české přesilovky udělal velkou chybu Zbyněk Michálek, když přihrál přímo na hokejku Vasiljevse. Ten posunul puk na Sotniekse vracejícího se z trestné lavice a lotyšský obránce snížil – 4:1. Poté šel na trestnou lavici Jágr a Ankipans dal druhý gól Lotyšska – 4:2.

Ve třetí třetině hráli Češi několikrát přesilovku, ale prosadit se nedokázali. V 52. minutě dostal Havlát krásnou přihrávku od Židlického za lotyšskou obranu, ale sám před brankářem Masalskisem neuspěl. Necelé dvě minuty před koncem odvolali Lotyši gólmana a Eliáš pojistil české vítězství – 5:2.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Čajánek po Lotyšsku

Čeští hokejisté se v neděli od 21 hodin středoevropského času utkají s Ruskem o vítězství ve skupině a tím i přímý postup do čtvrtfinále. Čechům stačí k úspěchu jediný bod.

Česká republika – Lotyšsko 5:2 (3:0, 1:2, 1:0)

Branky a nahrávky: 3. Krejčí (Erat, Fleischmann), 4. Plekanec (Židlický, Rolinek), 6. Jágr (Židlický, T. Kaberle), 27. T. Kaberle (Eliáš, Židlický), 60. Eliáš - 36. Sotnieks (Vasiljevs), 39. Ankipans (Karsums, Pujacs). Rozhodčí: Rönn (Fin.), Rooney - Nelson (oba USA), Fonselius (Fin.). Vyloučení: 5:8, navíc Derzinš (Lot.) 10 min. Využití: 2:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 16.984 (vyprodáno)

Česká republika: Vokoun - Židlický, Kuba, Polák, T. Kaberle, Kubina, Hejda, Blaťák, Z. Michálek - Havlát, Plekanec, Eliáš - Jágr, Červenka, Čajánek - Erat, Krejčí, Fleischmann - M. Michálek, Vašíček, Rolinek. Trenéři: Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann

Lotyšsko: Masalskis - Rekis, Pujacs, Skrastinš, K. Redlihs, Lavinš, Galvinš, Bartulis, Sotnieks - Cipulis, Vasiljevs, Niživijs - Ankipans, Sprukts, Karsums - M. Redlihs, Širokovs, Darzinš - Berzinš, Meija, Daugavinš. Trenér Olegs Znaroks

Tabulka:

1. Česká republika 2 2 0 0 0 8:3 6

2. Rusko 2 1 0 1 0 9:4 4

3. Slovensko 2 0 1 0 1 3:4 2

4. Lotyšsko 2 0 0 0 2 4:13 0

Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme