Plekanec hraje proti Rusku rád

Duely českých a ruských hokejistů jsou velice prestižní i po pádu komunistického režimu. Platí to i o tom, který se dnes večer bude hrát na olympijských hrách ve Vancouveru. Kromě prestiže v něm půjde především o první místo ve skupině B a přímý postup do čtvrtfinále.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Patrik Eliáš, Tomáš Plekanec a Marek Židlický se radují z gólu

Patrik Eliáš, Tomáš Plekanec a Marek Židlický se radují z gólu | Zdroj: ČTK

Především mladší hráči obou reprezentací už si na rivalitu mezi reprezentacemi Československa a Sovětského svazu nemohou pamatovat, přesto ale náboj vzájemných soubojů nových států nezmizel.

„Je to nová generace, pořád o tom slyšíme, mluví o tom především starší hráči nebo trenéři. Takže člověk to v hlavě má,“ říká útočník Tomáš Plekanec, kterému bylo v době sametové revoluce osm let. I pro něj jsou ale souboje s ruskou sbornou hodně prestižní. „Mně se proti nim dařilo v osmnáctkách i dvacítkách. Hrál jsem proti Rusku hrozně rád,“ zavzpomínal útočník Montrealu na svá juniorská léta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tomáš Plekanec před Ruskem

Plekanec sice hraje proti Rusku s oblibou, přímo v Rusku by ale hrát nechtěl. Proto také vůbec neuvažoval o nabídkách z Kontinentální ligy. „Jedině když už o mě nebude zájem v NHL, nebudu na to mít, tak bych na rok do Ruska možná šel, ale teď rozhodně ne. Nemám nic proti Rusům, naopak mám rád ruské kluky u nás v Montrealu. Ale do Ruska nechci,“ říká přesvědčivě Plekanec.

Ruský hokej Tomáš Plekanec dobře zná, s řadou ruských reprezentantů se potkal v NHL, ať už jako se spoluhráči nebo protihráči. A má jasno také o slabinách ruské reprezentace. „V útoku jsou excelentní, dokážou neuvěřitelné věci, ale do obrany se jim nechce a bekům moc nepomáhají. Když se nám podaří udržet stav 0:0, tak znervózní a my budeme hrát to, co potřebujeme.“

Rusko se po delší době může spolehnout na brankáře. Jednička Nabokov i jeho náhradník Bryzgalov se už předvedli i na olympijském turnaji ve Vancouveru a rozhodně si nevedli špatně. „Patří mezi ty lepší brankáře, které Rusové v posledné době měli, ale nemyslím si, že jsou to top gólmani,“ říká Tomáš Plekanec.

Jak se bude dařit Plekancovi a jeho českým spoluhráčům proti Nabokovovi a ruské sborné teď na olympijském turnaji, budeme vědět v neděli večer. Zápas začne v jedenadvacet hodin středoevropského času a vy ho můžete sledovat v naší přímé reportáži.

Miroslav Bureš, Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme