Češi hrají s Finskem o všechno, Kanada se utká s Ruskem

Hokejový den D na olympiádě ve Vancouveru je tady. Čtvrtfinále rozdělí týmy na úspěšné a neúspěšné. Na které straně skončí český celek? České hokejisty čeká ve čtvrtfinále Finsko. Pro většinu laiků i odborníků jeden z nejpřijatelnějších soupeřů ze všech sedmi možných. A co si o tom myslí samotní čeští hráči?

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Čajánek, Jaromír Jágr a Marek Židlický se radují z gólu

Petr Čajánek, Jaromír Jágr a Marek Židlický se radují z gólu | Zdroj: ČTK

Finsko nepatří mezi soupeře, s nimiž by se Česko v poslední době často potkávalo v závěrečných kolech významných soutěží jako jsou mistrovství světa nebo olympijské hry. V poslední době to bylo spíš Švédsko, proti komu Češi často nastupovali.

Obránce Tomáš Kaberle tuhle změnu vítá: „Určitě, byl by to zase ten samý pocit a hrát pro změnu proti někomu jinému je lepší. Nehrát pořád proti těm samým ten samý zápas a vyzkoušet si to s Finskem bude určitě zajímavé. Mají spoustu výborných hráčů a gólman jim chytá dobře, tak uvidíme, jak to dopadne."

Přehrát

00:00 / 00:00

Češi hrají s Finskem o všechno, Kanada se utká s Ruskem

Mohlo to samozřejmě dopadnout daleko hůř, na český celek totiž mohla čekat ve čtvrtfinále domácí Kanada. A tu by si asi nepřál nikdo.

Ani brankář Tomáš Vokoun: „Kanadu tady považuju za nejlepší mužstvo. Nechci říct, že s Finskem to bude lepší. Oba ty zápasy by pro nás byly těžké, ale myslím, že Kanada je lepší mužstvo než jsou Finové, než jsme my a myslím, že i než Rusové," popisuje sílu domácího výběru.

Kanada s Ruskem, Slovensko se Švédskem

I Finsko má ale svoji kvalitu, kterou ukázalo už v zápasech základní skupiny. V jeho sestavě najdeme mnoho známých tváří a hvězd. Góly stále chtějí střílet ve finském dresu i letos už čtyřicetiletý Teemu Selänne a o čtyři roky mladší Saku Koivu.

I jejich kvality umí Tomáš Vokoun ocenit: „Určitě jsou to pořád dobří hráči, myslím, že třeba Selänne tu střeleckou mušku neztratí. Já říkám, že tady není lehkých utkání a já třeba asi ještě víc než ostatní lidi kladu důraz na to, jak hraju já a jak hrajeme my než to, kdo je naším soupeřem. Z těch soupeřů se totiž opravdu moc vybírat nedá."

Tomáš Vokoun hned také  přidává recept, který by měl na seveřany platit: „Zase to bude podobné utkání jako bylo se Slovenskem a s Ruskem. Musíme plnit to, co nám trenér určí a hlavně v těch rozhodujících chvílích bude důležité, jestli proměníme přesilovku a budeme hrát dobře dozadu. To se na těchto turnajích nikdy nemění."

Pro Finy by mohla hrát jedna maličkost - nemuseli do osmifinále, ze skupiny mezi posledních osm postoupili přímo. Mohli by mít tedy víc sil než Češi.

Ti na to ale nemyslí, jak říká Tomáš Kabele: „Den odpočinku navíc, to vždycky potěší a hrát dva zápasy ve dvou dnech není jednoduché. Ale my to hrajeme celou sezónu. Letos máme, myslím, šestnáct zápasů, které hrajeme takto ve dvou dnech, takže je to těžké pro každého a člověk si nevybírá."

Čtvrtfinále olympijského turnaje bude zajímavé a nejen to mezi Čechy a Finy, připomíná Kabele: „Určitě bude zajímavé utkání Ruska s Kanadou. Ti na sebe asi nechtěli narazit už ve čtvrtfinále. Ale dopadlo to tak a my doufejme, že porazíme Finy. To bude také vyrovnané. Od čtvrtfinále už to jsou zápasy 50 na 50 a rozhodne aktuální forma."

Tak si to ještě shrňme: ve čtvrtfinále nejdřív nastoupí Spojené státy proti Švýcarsku, pak se utká Kanada s Ruskem a jako poslední nastoupí Slovensko proti Švédsku. To už budeme znát výsledek duelu Česko - Finsko. Ten začne ve čtyři hodiny ráno, stejně jako naše přímá reportáž.

Miroslav Bureš, Martin Hlucháň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme