Hokejová noc: Kanada rozdrtila Rusko. V semifinále je USA i Slovensko

Hokejisté Kanady přehráli ve čtvrtfinále olympijských her ve Vancouveru Rusko jednoznačně 7:3. Spojené státy si pak poradily se Švýcarskem 2:0. Překvapili Slováci, kteří vyřadili favorizované Švédsko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozradostní Kanaďané své fanoušky i tentokrát?

Rozradostní Kanaďané své fanoušky i tentokrát? | Zdroj: ČTK

Kanada měla do utkání se svým odvěkým rivalem skvělý vstup a po první třetině odcházeli svěřenci trenéra Babcocka do šaten s pocitem dobře odvedené práce a jasným vedením 4:1.

Také úvod druhé části patřil domácím. Vždyť v 25. minutě už vedli 6:1. Odplata javorových listů za prohraná finále z posledních dvou světových šampionátů tak vycházela dokonale.

Druhá třetina poté přinesla ještě tři branky a divoká gólová přestřelka se zastavila na skóre 7:3. Třetí dějství přineslo dobrou obrannou práci domácích a marnou snahu Rusů o úpravu výsledku.

Zaplněná hala Canada Hockey Place viděla jeden z nejatraktivnějších zápasů turnaje, který nakonec skončil jasným vítězstvím Kanady nad Ruskem 7:3. Očekávaný souboj hvězd Crosbyho s Ovečkinem tak vyšel lépe pro domácího borce.

Kanada – Rusko 7:3 (4:1, 3:2, 0:0)
Branky a nahrávky: 3. Getzlaf (Boyle, Pronger), 13. Boyle (Heatley, Marleau), 13. Nash (Toews, M. Richards), 19. Morrow (Boyle, Keith), 24. Perry (Getzlaf, Keith), 25. S. Weber (Toews, Iginla), 30. Perry (E. Staal, Getzlaf) - 15. Kalinin (Volčenkov, S. Fjodorov), 25. Afinogenov (Kovalčuk, Grebeškov), 32. Gončar (Malkin). Rozhodčí: Vinnerborg (Švéd.), LaRue - Nelson (oba USA), Novák (SR). Vyloučení: 5:5. Využití: 1:1. Diváci: 17.740.

Spojené státy vsadily na trpělivost

Američané byli od samého začátku zápasu lepším týmem. Jen po první třetině vedli na střely 18:4, švýcarského gólmana Hillera se jim však překonat nepodařilo.

Hokejisté Spojených států se dostali do vedení až v poslední sekundě druhé části. Keller vystřelil z velkého úhlu, Hiller chyboval a puk skončil v síti. Podle videorozhodčího však branka padla těsně po vypršení hrací doby, a gól tak nebyl uznán.

Hokejisté USA ve Vancouveru | Foto: ČTK/AP

Na začátku třetí časti se Američané mohli radovat už z branky regulérní, šikovnou tečí překonal švýcarského gólmana Parise. Evropský tým se poté snažil o vyrovnání, Miller v bráně zámořského celku byl ale pozorný.

Dvě minuty před koncem základní hrací doby odvolali Švýcaři brankáře, jejich odvahu však potrestal svým druhým gólem Parise.

USA – Švýcarsko 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 43. Parise (Rafalski, Stastny), 60. Parise. Rozhodčí: Devorski (Kan.), Ország (SR) - Heyer (USA), Winnekens (Něm.). Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0. Diváci: 17.536.

Slováci slaví historický postup

Posledními semifinalisty olympijského turnaje ve Vancouveru se stali hokejisté Slovenska, kteří v čtvrtfinálovém duelu přehráli favorizované Švédsko 4:3. V boji o finále se Slováci postaví v noci na sobotu domácí Kanadě.

V opatrné úvodní třetině branka nepadla, ve druhé části se však oba týmy pořádně rozstřílely. Jako první se prosadili Slováci, Marián Hossa nabil Gáboríkovi, který propálil gólmana Lundqvista. Ten inkasoval znovu o 37 sekund později, trefil se Sekera.

Ve 34. minutě Švédově snížili, Forsberg našel Hörnqvista a ten bekhendem překonal Haláka. Hned vzápětí bylo vyrovnáno, Jurčina si srazil kotouč do vlastní sítě. Slováci se dostali do vedení ještě do konce druhé části, parádní ranou se prosadil Demitra.  

Lundqvista navíc na začátku 50. minuty nachytal z kontru Kopecký a Slovensko bylo velmi blízko postupu. Obhájce prvenství z Turína vrátil do hry za 38 sekund Alfredsson, ale vyrovnání nepřinesl ani závěrečný tlak podpořený hrou bez brankáře.

Švédsko - Slovensko 3:4 (0:0, 2:3, 1:1)
Branky a nahrávky: 34. Hörnqvist (Forsberg), 35. Zetterberg (Enström), 50. Alfredsson (Bäckström, Eriksson) - 28. Gáborík (Marián Hossa, Demitra), 29. Sekera (Zedník, Pálffy), 40. Demitra (Chára, Marián Hossa), 50. Kopecký (Marián Hossa, Demitra). Rozhodčí: Rönn (Fin.), McCreary - Morin (oba Kan.), Feola (USA). Vyloučení: 5:3. Využití: 0:2. Diváci: 17.493.

Jan Cigánik Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme