Český medailový sen končí. Hokejisté podlehli Finům 0:2

Čeští hokejisté prohráli ve čtvrtfinále olympijského turnaje s Finskem 0:2. Vítěznou branku vstřelil ve třetím dějství Niklas Hagman. Druhý gól pak seveřané přidali do prázdné klece během české power play, trefil se Filppula.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Vokoun a Teemu Selanne

Tomáš Vokoun a Teemu Selanne | Zdroj: ČTK

Svěřencům Vladimíra Růžičky první třetina příliš nevyšla. Čeští hokejisté nestačili Finům především bruslařsky, což vyústilo ve vysoký počet vyloučených hráčů. Celkem pět Čechů si v prvním dějství připsalo dvouminutový trest.

To samozřejmě vyhovovalo Finům, kteří si vytvořili několik dobrých příležitostí k otevření skóre. Skvělý Tomáš Vokoun však jejich náporu odolal.

Přehrát

00:00 / 00:00

zpravy_vokoun_1.mp3

Úvod druhého dějství plynule navázal na konec první třetiny. Finové dobře bruslili a Češi jen s velkým nasazením jejich útoky zastavovali. Ve výborném výkonu pokračoval Tomáš Vokoun, na jehož betonech končila velká část finských střel.

Postupem času však přeci jen Češi hru vyrovnali, a co bylo nejdůležitější, skončila jejich série vyloučení. Ze dvou třetin zaplněná hala Thunderbird tak sledovala opatrnou taktickou partii.

Třetí dějství nabídlo šance na obou stranách. V 53. minutě pak padl první gól zápasu, bohužel však do české branky. Při Eratově vyloučení za zdržování natáhl od modré Niskala a jeho pokus ještě před Vokounem tečoval Niklas Hagman.

Přehrát

00:00 / 00:00

proud-ZOH-hokej-Kaberle po Finsku.mp3

V 59. minutě se trenér Růžička rozhodl odvolat Vokouna z brány. Tento tah se mu však příliš nepovedl. Sotva český gólman usedl na střídačku, uzavřel skóre utkání do prázdné brány Valtteri Filppula.

Hokejová mise českých reprezentantů tak ve Vancouveru končí neúspěchem. Finové se v pátečním semifinále střetnou s týmem USA.

„Tenhle zápas vyhrál šťastnější tým, o tom jsem přesvědčen. Ze začátku jsme se sice dostali do problémů kvůli častému vylučování, ale druhou půlku jsme byli podle mě lepším týmem. Škoda, že rozhodla zase přesilovka. Tahle branka byla hodně šťastná, Kubinovi spadla helma, a tak to měli snazší,“ popisoval po utkání Tomáš Kaberle.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si komentář Luďka Bukače ve Světě o deváté.

„Bylo to o jednom gólu. My jsme sice měli šance, jenže jsme je neproměnili. No a tak to padlo na druhé straně. Ale na to se nemůžeme vymlouvat, když nedáme branku, tak zkrátka nevyhrajeme," uzavřel český obránce.

Podle hokejového experta a bývalého trenéra národního týmu Luďka Bukače čeští hokejisté na této olympiádě vlastně nikde nedominovali. „Dojem ze všech utkání koresponduje s tím, co se dnes stalo,“ říká Bukač.

Česká republika – Finsko 0:2 (0:0, 0:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 54. Hagman (Niskala), 59. Filppula (M. Koivu). Rozhodčí: O'Halloran, Watson - Sharrers (všichni Kan.), Oskirko (Rus.). Vyloučení: 6:2. Využití: 0:1. Diváci: 5461.

Sestavy:

Česko: Vokoun - Židlický, Kuba, Polák, T. Kaberle, Hejda, Kubina - Erat, Plekanec, Eliáš - Jágr, Čajánek, M. Michálek - Červenka, Krejčí, Fleischmann - Havlát, Vašíček, Rolinek. Trenéři: Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann.

Finsko:
Kiprusoff - Salo, Timonen, Lepistö, Niskala, Kukkonen, Lydman - Selänne, S. Koivu, Lehtinen - T. Ruutu, M. Koivu, Filppula - Miettinen, N. Kapanen, Hagman - O. Jokinen, J. Ruutu, Peltonen. Trenéři: Jukka Jalonen, Timo Lehkonen a Risto Dufva.

Alice Kottová, Jan Cigánik Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme