Druhý americký zázrak na ledě, navíc v kolébce hokeje?

Finále hokejového olympijského turnaje bude pravým vrcholem her. Pro kanadské fanoušky neexistuje nic prestižnějšího a většího, než je zlato z hokejového turnaje. Navíc mají Američanům co vracet. Spojené státy připravily totiž Kanadě jedinou prohru na turnaji, v utkání základní skupiny ji zdolali 5:3. A bylo to po padesáti letech, co slavili vítězství nad Kanadou na zimní olympiádě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozradostní Kanaďané své fanoušky i tentokrát?

Rozradostní Kanaďané své fanoušky i tentokrát? | Zdroj: ČTK

„Měli jsme v průběhu zápasu příležitosti, vytvořili jsme si dost šancí. Jenže jim skvěle zachytal Miller. Předvedl několik velmi dobrých zákroků. Byla to smůla,“ říká kanadská hvězda Sidney Crosby.

Zatímco Kanada ve skupině zaváhala nejen se Spojenými státy, ale ještě bod ztratila se Švýcarskem, americký výběr prošel olympijským turnajem do finále bez ztráty kytičky. Vyhrál všech pět zápasů. Naposledy v semifinále si poradil až nečekaně hladce s Finskem, kterému stihl dát šest gólů v úvodních třinácti minutách zápasu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Druhý americký Zázrak na ledě, navíc v kolébce hokeje?

„Už od kvalifikační skupiny jsme hodně soustředění, hrajeme každý zápas lépe. To je pro nás nejdůležitější a je to naše odměna,“ hlásí z americké kabiny Ryan Malone.

Pokud Američané dotáhnou olympijskou jízdu do zlatého konce, připomenou senzační olympijské vítězství z roku 1980, kdy kralovali v Lake Placid, byť se ani tam, stejně jako teď ve Vancouveru, mezi největší favority nepočítali.

Kanaďané budou usilovat o olympijské hokejové zlato po osmi letech. U jejich posledního triumfu v Salt Lake City byl v roce 2002 i současný generální manažer týmu Steve Yzerman.

„Když mluvíme o finále v roce 2002, tak tehdy nám Američané vyčítali, že jsme jim překazili oslavy hokejového zlata doma – teď nám to mohou oplatit. Mají šanci vyhrát zlato v Kanadě. My ho ale také chceme získat. Mají svou motivaci stejně jako my,“ vzpomíná kanadská legenda.

Finálové utkání olympijského turnaje mezi hokejisty Kanady a Spojených států začne v Canada Hockey Place ve 21:15 středoevropského času. Poslouchat ho můžete v přímém přenosu na Radiožurnálu.

Miroslav Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme