Slováci si nechali bronz z hokejového turnaje utéct

Slovenští hokejisté se vrátí z Vancouveru s prázdnou. Ještě na začátku třetí třetiny vedli nad Finskem 3:1, během necelých čtyř minut ale seveřané utkání otočili na 4:3 ve svůj prospěch. Zisk bronzových medailí pak zpečetili trefou do prázdné branky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Několikrát se Slováci během zápasu radovali. Nakonec ale byli smutní

Několikrát se Slováci během zápasu radovali. Nakonec ale byli smutní | Zdroj: ČTK

Důležitým faktorem duelu o třetí místo byly přesilové hry. Jako první z ní dokázali vytěžit gól Finové. Obránce Sami Salo potrestal v 19. minutě jednak nedovolený zákrok Žigmunda Pálffyho, ale především chybu Michala Handzuše. Ten otálel s vyhozením kotouče z vlastní třetiny, až o něj přišel. A ze země tak mohl sledovat první radovánky soupeře.

V opravdový svátek hokeje se zápas proměnil ve 30. minutě, ve které Marián Gáborík svým přesilovkovým zásahem do šibenice odstartoval přetahovanou o bronz. Blíže blyštivému kovu byli Slováci poprvé v 36. minutě, když hráli proti třem Finům. Marián Hossa neměl problém se zasunutím puku do odkryté branky.

Ve 49. minutě už se čtvrtfináloví přemožitelé Švédů mohli vidět s medailemi na krku. V oslabení ujeli dva na jednoho a Marián Hossa připravil vynikající pozici pro Pavola Demitru, proti němuž neměl Mikka Kiprusoff šanci zasáhnout.

Jednou jsi dole...

V tu chvíli nemohli Slováci tušit, jaká studená sprcha je čeká. V úvodu závěrečné části usedli Cibák s Meszárošem na trestnou lavici, a než se Cibák stihl zapojit do hry, Niklas Hagman šikovně tečoval střelu Timonena, čímž snížil na 2:3. Pak přišly velké chvíle Olliho Jokinena. Nejdříve oklamal zadáky soupeře a vyrovnal. A o dvě minuty později využil další z přesilových her.

Do konce střetnutí zbývalo více než jedenáct minut, k tlaku a vážnějšímu ohrožení finského gólmana se však slovenští hokejisté dostali až v posledních minutách. V několika šancích pálili mimo, jindy je Kiprusoff vychytal.

Tři minutky před závěrečnou sirénou získali početní výhodu, ovšem ani ta nevedla k úspěchu. Slováci ještě zkusili powerplay, ale v čase 59:49 ztratili zbytky nadějí. To zamířil do jejich prázdné sítě Valterri Filppula, který se podobně trefil už ve čtvrtfinále proti Čechům.

Finové si tak spravili chuť po semifinálovém debaklu 1:6 od Spojených států. Oproti poslední olympiádě si ale o jeden stupínek pohoršili. Naopak Slováci, přestože po skončení zápasu byli pochopitelně smutní, dosáhli na nejlepší umístění na hrách v historii země. O vítězích turnaje se rozhodne dnes večer mezi domácí Kanadou a Spojenými státy. Zápas začíná ve 21.15 a Radiožurnál vám ho nabídne v přímém přenosu.

Finsko – Slovensko 5:3 (1:0, 0:3, 4:0)
Branky a nahrávky: 19. Salo, 46. Hagman (Timonen), 47. O. Jokinen (J. Ruutu), 49. O. Jokinen (Pitkänen, Kiprusoff), 60. Filppula (Timonen) - 30. Gáborík (Demitra, Chára), 36. Marián Hossa (Handzuš, Demitra), 39. Demitra (Marián Hossa). Rozhodčí: Devorski, Watson (oba Kan.) - Blümel (ČR), Oskirko (Rus.). Vyloučení: 7:9. Využití: 3:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 17.322.

Sestavy:
Finsko: Kiprusoff - Salo, Timonen, Pitkänen, Lydman, Lepistö, Niskala, Kukkonen - Selänne, S. Koivu, Lehtinen - T. Ruutu, M. Koivu, Filppula - Miettinen, N. Kapanen, Hagman - O. Jokinen, J. Ruutu, Peltonen. Trenér: Jukka Jalonen.
Slovensko: Halák - Meszároš, Chára, Višňovský, Štrbák, Jurčina, Sekera - Marián Hossa, Demitra, Kopecký - Pálffy, Stümpel, Gáborík - Šatan, Handzuš, Zedník - Radivojevič, Cibák, Marcel Hossa. Trenér: Ján Filc.

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme