Rozhodčí obrali Michala Březinu i skvělého Pljuščenka

Když vyjížděl Tomáš Verner za zvuků titulní písně z filmu Řek Zorba na olympijský led, nikdo nemohl tušit, že jeho šance na medaili se rozplyne už po několika vteřinách. Místo úvodní kombinace čtverného a trojného toeloopa přišel k úžasu všech jen jeden dvojitý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michal Březina

Michal Březina | Zdroj: ČTK

Ani Tomáš Verner proto nebyl spokojen: „Je to děsivé, ještě děsivější je to, že když při druhém skoku spadnu, tak už je to skoro na ručník a jít za mantinel. Ale dojet se to musí. Já jsem se snažil, ale bez těch prvních dvou prvků se to jezdí těžko,“ postěžoval si.

Bývalý mistr Evropy v tu chvíli věděl, že ztratil víc než 15 bodů a že lepší umístění nezachrání ani podařené piruety a krokové variace. A věděl možná i to, že přepouští místo české jedničky devatenáctiletému Michalu Březinovi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhodčí obrali Michala Březinu i skvělého Pljuščenka

Úřadující juniorský vicemistr světa totiž naopak zahájil své premiérové soutěžení pod pěti kruhy výborně. Úvodní trojitý toeloop mu dal skokanskou jistotu, která mu vydržela po celý krátký program.


Rozhodčí dali na publikum

Přesto si ale Michal Březina po závodě hodně stěžoval: „Tohle byl výkon na 120 procent, ale bohužel rozhodčím to asi nestačí.
Výkon, který jsem předvedl, by podle mě do té první šestky měl být,“ řekl po závodě český mistr.

A zlobu v sobě dusil i jeho trenér Karel Fajfr: „V krasobruslení je to velmi těžké. V první známce za svůj výkon dostal, ve druhé rozhoduje devět slepých a ti mají asi jen dobré uši a rozhodují podle toho, jak řve publikum. A jsme v Americe, tak jsou ti Američani vpředu,“ řekl.

Podobně byl podle Březiny ošizen také profesor krasobruslení Jevgenij Pljuščenko, byť po krátkém programu vede: „Pro mě byl nejlepší a myslím si, že měl dostat víc. Je pravda, že rozhodli tak nějak, aby se to dalo srovnat, ale pro mě byl dneska nejlepší,“ ocenil výkon ruského fenoména.

Ten byl po odjetí své jízdy spokojený, i když má nakonec náskok jen půl bodu: „Se skoky jsem spokojený, s krokovými variacemi a otočkami ne. Ale stejně jsem šťastný, bylo to dobré.“

Soutěž krasobruslařů vyvrcholí volnými jízdami ve čtvrtek a Michal Březina slibuje, že zaútočí na první šestku. Zcela jistě proto do své jízdy zařadí poprvé v kariéře čtverný skok.

Martin Hlucháň, Ondřej Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme