Lyžařka Záhrobská ještě musí doladit před OH formu

Šárka Záhrobská dvacet pět dní před svým olympijským startem ve slalomu necítí vrcholnou formu a závodnickou pohodu. Do Vancouveru odlétá česká lyžařka už pozítří.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šárka Záhrobská

Šárka Záhrobská | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Lyžařku Šárku Záhrobskou čeká první vrcholná akce, na které pojede o medaili ve slalomu bez přímého dohledu svého otce. S tím se během sezóny míjí. Dnes se například potkali v Praze poprvé po dvou měsících.

Ani do Kanady, kde příští týden začnou zimní olympijské hry, nepoletí společně. Šárka Záhrobská se přesune za moře o den dříve než většina českých olympioniků, tedy už ve středu. A zamíří do Nakisky, kde se jely olympijské závody před dvaadvaceti lety a kde chce získat ztracenou závodní pohodu.

Na první pohled se může zdát, že není co získávat, vždyť Záhrobská v žádném ze sedmi slalomů tohoto ročníku Světového poháru nechyběla mezi deseti nejlepšími a v Aspenu dokázala zopakovat rok staré vítězství. Jenže jinak se na ‚bednu' mezi tři nejlepší nepropasírovala a sama se na trati necítí tak, jak by chtěla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lyžařka Záhrobská ještě musí doladit před OH formu

„Tak nějak moje jízdy nemají šmrnc, který měly třeba v Aspenu. Bohužel ne vždy víte, proč zrovna teď ten šmrnc nemají. Takže v tréninku se budu snažit opět dát do toho nějakou tu dynamiku, mrštnost. A navázat třeba na to, jak se mi dařilo jezdit v Aspenu nebo v některých trénincích, nebo před sezónou," říká Šárka Záhrobská.

Nejlepší česká slalomářka posledních let také dodává. „Prostě někdy se daří a nevíte proč, pak se nedaří a nevíte proč. Druhý den se probudíte a na kopci cítíte, že je to opět ono. Bohužel sjezdové lyžování nemá vždycky logiku."

Heslo fotbalového trenéra Tomáše Pospíchala, jak patrno z vyjádření Šárky Záhrobské, platí napříč sporty. I proto není vyloučené, že i v takovémto rozpoložení si česká slalomářka nemůže ve Whistleru dojet pro svou první olympijskou medaili, kterou si dává za cíl.

Žádná zvláštní příprava

Ostatně z mistrovství světa už má kompletní sadu medailí, takže připravit se na důležité závody umí. I když žádný zaručený recept, jak vyladit formu na sledovanou akci, nemá.

„Myslím, že příprava bude stejná, jako se připravujeme celou zimu na Světové poháry. Ani bych neřekla, že příprava před Santa Catarinou a Val d´Isér, že by jsme se to nějak snažili dělat stejně, že by jsme se dívali dva roky zpátky do tréninkových deníků, co jsme dělali. To u sjezdového lyžování dost dobře nejde. Takže se budeme připravovat jako před Aspenem nebo před Flachau," konstatuje za nedlouho pětadvacetiletá lyžařka.

Záhrobská se těší na atmosféru olympijské vesnice, ve které během turínských Her nebydlela. Přehánět to s přítomností mezi ostatními olympioniky nebude ani tentokrát.

Problém časového posunu

Mezi svými starty v superkombinaci a ve slalomu, které dělí skoro dva týdny, se vrátí do Nakisky u Calgary, kde bude trénovat i teď před Hrami. A také se tam bude vyrovnávat s časovým posunem.

„Já to mám vyzkoušené z Aspenu, že potřebuji před závody osm až deset dnů, abych se nějak srovnala s časovým posunem. Protože sice náš výkon na sjezdovce trvá padesát vteřin až minutu dvacet, nebo minutu čtyřicet při sjezdech, ale to tělo potřebuje být fit na trénink, který také trvá několik hodin a je náročný. A pokud tělo není aklimatizované, tak pak je unavené z toho tréninku a není připravené ani na závod," říká Šárka Záhrobská.

Jan Kaliba, Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme