Nestálé podmínky ruší tréninky, sněhu je málo nebo moc

Lyžaři na olympijských hrách v Kanadě se ocitají v zajetí extrémů. Zatímco těm akrobatickým v Cypřišových horách komplikuje závodění nedostatek sněhu, sjezdařům ve Whistleru pro změnu jeho přebytek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na olympijské sjezdové tratě, které končí ve Whistler Creek

Pohled na olympijské sjezdové tratě, které končí ve Whistler Creek | Foto: Kateřina Křenová

K hustému sněžení se navíc přidává i mlha, ani jeden den oficiálních tréninků se zatím nepodařilo dokončit podle plánu a je skoro jisté, že olympijský program alpských disciplín nebudou určovat ani tak pořadatelé jako spíš počasí.                  

,,Já nevím, jaký je na trati počasí. Asi není moc dobře vidět, tak proto to zrušili,“ říkala Šárka Záhrobská poté, co stejně jako její kolegyně poněkud potupně sjela z kopce do údolí nikoli na lyžích, ale kabinovou lanovkou.  

Přehrát

00:00 / 00:00

Počasí znemožňuje trénink lyžařů, buď sněží, nebo prší, nebo je mlha

První oficiální trénink ženského sjezdu čítal jenom dvě závodnice, potom ho pořadatelé kvůli mlze a sněhové vánici zrušili. Bohužel až poté, co se Američanka Cooková ocitla v ochranné síti, načež ji vrtulník odvezl do whistlerské polikliniky, kde naštěstí neodhalili žádné vážnější zranění.  

Počasí vládne programu

První tréninkový den žen tak dopadl hůře než ten mužský - čítal o čtyřicet jízd méně a o jeden ošklivý pád více. Společné měly to, že muže i ženy vyhnalo husté sněžení ze svahu předčasně.  

,,Slyšela jsem, že to tu je docela pravidelné kvůli počasí od moře. Snad se to zlepší,“ přála si další Češka, která marně čekala na seznámení s olympijskou tratí Klára Křížová.  

Muži tentokrát dojeli do cíle všichni, takže se poprvé dostalo i na pět Čechů. Organizátoři je na kopec mohli pustit proto, že jejich trať zkrátili, aby nedocházelo ke kolizím se ženami, které měly v tutéž dobu z vedlejšího kopce dojíždět do stejného cílového prostoru.  

Právě těsně nad ním byla mlha a sněžení nejhustší, a proto pořadatelé ženský trénink zrušili, kdežto mužský nikoli. Ale ani muži se mlze nevyhnuli.  

Vidím, že nic nevidím

Sjezdovka v mlze - tradiční obrázek z Whistleru | Foto: Jan Kaliba

,,Najížděl jsem do spodní části a říkal jsem si že, buď mám zasněžené brýle, nebo jsou zapocené a pak mi došlo, že to je mlha. Ale nejdřív jsem nevěděl, co se děje,“ vysvětluje Filip Trejbal, jak nepříjemné je řítit se z relativně dobrých podmínek do míst, kde nevidíte skoro nic.  

A Trejbalův kolega Petr Záhrobský očekává, že v olympijském programu alpských disciplín dojde k řadě posunů.  

,,Co jsem slyšel od místních, tak je tu počasí hodně nevyzpytatelné. Tak nějak začínám počítat s tím, že nemůžu napevno počítat s ničím,“ posteskl si Záhrobský.  

Tahle variace na sókratovské „Vím, že nic nevím" se zřejmě stane trefným sloganem pro sjezdařskou část vancouverské olympiády.

Jan Kaliba, Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme