Ondřej Bank může být černým koněm superkombinace

Kdyby dnes Ondřej Bank zopakoval své nejlepší umístění ve Světovém poháru, měla by česká výprava na hrách ve Vancouveru další medaili. Český lyžař dokázal v listopadu 2007 obsadit třetí místo v alpské superkombinaci v americkém Beaver Creeku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ondřej Bank ve Whistleru

Ondřej Bank ve Whistleru | Foto: Jan Kaliba

Na závodníka ze země bez velehor nevídaný úspěch v disciplíně, která obsahuje jeden sjezd a jednu slalomovou jízdu. Teď ho chce zopakovat v areálu Whistler Creekside.  

Ondřej Bank si tak trochu nanečisto zazávodil včera. Pro celý svět alpského lyžování byl sjezd mužů královskou disciplínou, ale devětadvacetiletý Čech si v třicátém nejrychlejším čase vlastně jen osahával terén.  

Dnes pojedou olympionici na stejné trati znovu, ale po sjezdu je čeká ještě jedno slalomové kolo a to je šance pro českého univerzála. Jeho bratr a trenér Tomáš Bank ji cítí také.  

Přehrát

00:00 / 00:00

Bank před superkombinací

„Tak letos už dvakrát útočil na medaili v kombinaci, jednou v obřáku. Na minulé olympiádě k medaili také nebylo daleko, tam byly tři desetiny. Dalo by se říct, že by mohl být černým koněm z druhého sledu.“  

V Turíně patřilo Ondřeji Bankovi nakonec šesté místo, to se jela ještě klasická kombinace se dvěma slalomovými koly. Před superkombinací na letošní olympiádě Bank úvahy o medaili rozhodně neodmítá.  

„Výkonnost na to je, ale jakým způsobem to dopadne nebo nedopadne, to se necháme překvapit.“

Trochu čarou přes rozpočet jsou ale pro Ondřeje Banka podmínky, které v dějišti her vládnou. Teplé počasí a častý déšť provádí se sněhem na sjezdařských tratích psí kusy. A český reprezentant se přitom těšil na nadstandardní kvalitu zámořských sjezdovek.

„Dobře se mně závodí v Beaver Creeku. Ten sníh a styl, jakým ho připravují, mám rád. Tvrdé pisty a oni tam dokážou dělat i rovné pisty.“

Na tvrdý podklad může česká naděje pro superkombinaci rovnou zapomenout. A ještě se musí vyrovnat s tím, že povaha sněhu v horní a spodní pasáži trati se naprosto liší. Ale třeba toho Ondřej Bank dokáže využít ve svůj prospěch.  

Na trať se vydá jako čtrnáctý v pořadí v závodě, který začne o devatenácté hodině našeho času. Pokud by opravdu dosáhl na medaili, udělal by Bank pohádkovou tečku za svým povedeným návratem po těžké zlomenině nohy.

Jan Kaliba, Pavel Vácha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme