Prokletí českých štafet na olympijských hrách pokračuje

Po známé chybě v Turíně u týmu mužů se teď zdá, že smůla sedla na družstvo žen. Nejprve měly odjet do Kanady jenom tři. Pak už to byla čtveřice. Ale hádejte, kdo onemocněl.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tablety, léky

Tablety, léky | Foto: Fotobanka stock.xchng

Eva Skalníková. Běžkyně, kterou Český olympijský výbor nominoval dodatečně, když mu přibylo místo. To, že je nemocná, prozradila jiná česká reprezentantka – Eva Nývltová, která běžela sprint. „Evča měla právě nejdříve jenom rýmu, ale dnes dostala antibiotika,“ říká Eva Nývltová.

„Když už to vypadá, že jsme zas mohli jet, tak současná situace je zase takováhle. Každopádně pořád je to přibližně týden, takže uvidíme. Ale i když Eva Skalníková bude připravená ke startu, tak víme, že po nemoci to nebude ono,“ povzdychl si jen trenér ženské reprezentace Jiří Šimůnek.

Trenér se asi už teď připravuje spíše na to, že jeho svěřenkyně budou na startu víc kvůli olympijským ideálům než kvůli kloudnému výsledku. Ale aby vůbec nějaký byl, naordinoval lékař Martin Koldovský běžkyni právě antibiotika.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prokletí českých štafet na olympijských hrách pokračuje

„Eva sem jela v zásadě proto, aby pomohla holkám ve štafetě, a já kdybych čekal ještě tři dny, tak můžeme tu štafetu odpískat už teď. Takhle je alespoň reálná šance, že nastoupí,“ říká Martin Koldovský. A s tím, že výkon této běžkyně asi nebude světoborný, jen souhlasí.

Antibiotika formu nezabijí

„Samozřejmě se k nim sahá v posledním případě, ale to, že antibiotika zabíjí formu, je podle mě fáma. Formu zabíjí nemoc, ne antibiotika. Antibiotika se dávají kvůli té nemoci,“ popisuje lékař.

Zdravotní potíže ale trápily více českých sportovců. Kvůli nim byla v izolaci – stejně jako teď Eva Skalníková – i biatlonistka Gabriela Soukalová. Rýma trápila i Veroniku Vítkovou.

„Sáňkaři, bobisti nějaké nachlazení neřeší, protože pro ně to v zásadě není nemoc, to je jenom takový lehký problém. Zatímco u nás je to problém zásadní,“ říká k tomu MUDr. Koldovský.

A protože se sportovci potkávají s více lidmi a nežijí v uzavřené skupině jako na závodech Světového poháru, měli by na sebe dávat větší pozor právě i ti ostatní. Dá se mezi nimi udělat osvěta, aby to pochopili?

„To musejí dělat jejich lékaři. A doufám, že to dělají,“ uzavírá Martin Koldovský, reprezentační lékař běžců na lyžích.

Tomáš Kohout, Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme