Bank může v superkombinaci útočit na medaili

Kdyby dnes Ondřej Bank zopakoval své nejlepší umístění ve Světovém poháru, měla by česká výprava na hrách ve Vancouveru další medaili. Český lyžař dokázal v listopadu 2007 obsadit třetí místo v alpské superkombinaci v americkém Beaver Creeku. Na závodníka ze země bez velehor nevídaný úspěch v disciplíně, která obsahuje jeden sjezd a jednu slalomovou jízdu. Teď ho chce zopakovat v areálu Whistler Creekside.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ondřeje Banka čeká ve Whistleru superkombinace

Ondřeje Banka čeká ve Whistleru superkombinace | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Opakovat si Ondřej Bank musí také koncentraci na svůj nejdůležitější olympijský závod. Původně se měl jet už v úterý, ale počasí bylo proti. Od čtvrtka je však ve Whistleru obloha bez mráčku, což by mělo ještě dva dny vydržet, takže k dalšímu odložení superkombinace snad nebude důvod.

V půl sedmé večer našeho času čeká lyžaře sjezd a ve čtvrt na deset večer jedna slalomová jízda. To je šance pro českého univerzála. „Letos už dvakrát útočil na medaili v kombinaci, na minulé olympiádě taky k medaili nebylo daleko. Dalo by se říct, že by mohl být černým koněm,“ věří bratr a trenér Tomáš Bank.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ondřeje Banka čeká superkombinace

V Turíně patřilo Ondřeji Bankovi nakonec šesté místo, to se jela ještě klasická kombinace se dvěma slalomovými koly. Před superkombinací na letošní olympiádě Bank úvahy o medaili rozhodně neodmítá. „Výkonnost na to mám, ale jak to dopadne, to se necháme překvapit.“

Trochu čarou přes rozpočet je ale pro Ondřeje Banka kvalita whistlerské trati, která je extrémně hrbolatá a povrch je v jednotlivých pasážích velmi různorodý. A český reprezentant se přitom těšil na nadstandardní kvalitu zámořských sjezdovek.

„Dobře se mi závodí v Beaver Creeku, mám rád tvrdé pisty a oni je tam dokážou dělat rovné, tvrdé,“ pochválil trať v americkém středisku Ondřej Bank. Na rovný podklad může česká naděje pro superkombinaci rovnou zapomenout. Při tréninku den před závodem ale dokázala, že by to pro ni nemusel být velký problém.

Jakkoli nemusejí výsledky cvičného sjezdu na zkrácené trati odrážet skutečnou formu závodníků, čtvrté místo se ztrátou pouhých šestnácti setin sekundy na prvního Švýcara Défaga je velmi slibné. Pokud by opravdu dosáhl na medaili, udělal by Bank pohádkovou tečku za svým povedeným návratem po těžké zlomenině nohy.

Alena Benešová, Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme