Skokan na lyžích Simon Ammann vstoupil do historie

Nikdy nevyhrál Turné čtyř můstků. Zato na olympijských hrách se mu to povedlo už čtyřikrát. Švýcar Simon Ammann se tak stal – podle počtu zlatých olympijských medailí – nejlepším skokanem na lyžích všech dob.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Simon Ammann

Simon Ammann | Zdroj: ČTK

Pro čtvrtou zlatou olympijskou medaili si nešel. On si na nejvyšší stupínek spíše stylově vyskočil. Prsty ukázal dvě véčka, což si můžeme vykládat jako dvě vítězství z této olympiády nebo jako druhý olympijský double. Štěstí a radost z něj prýštily zcela pochopitelně ještě více než po úspěchu na středním můstku. To prohlásil:

„Je to samozřejmě neuvěřitelný den. Po osmi letech se mi podařilo nasbírat tolik energie a vydat ji na můstku,“ radoval se Simon Ammann v mateřštině, tedy němčině.

Přehrát

00:00 / 00:00

Simon Ammann získal čtvrté olympijské zlato

Den před druhým zlatem musel hájit své vázání, které zcela nesmyslně napadl rakouský tým pro údajnou nelegálnost. Ale také – i anglicky – odpovídat na otázky, jestli se těší na druhý olympijský double.

„Tedy – vynasnažím se, aby mě tato otázka moc neznervózňovala,“ říkal Ammann. A povedlo se mu to dokonale, stejně jako délka skoků v závodě na velkém můstku. Poláka Adama Malysze, který se mu přiblížil nejvíce, porazil v součtu o 11 a půl metru!

„Ostatní skokani si vedli celkem dobře. Ale pořád jsem si byl jistý, že dobrý skok mě ponese dost daleko po odrazu. A ten skok, skoro jako při letech… To je ... jo … to je … opravdu výjimečné,“ říkal nadšený Ammann.

Ammann patří do jiné ligy

A díky čemu Simon Ammann vyhrál čtvrté olympijské zlato? Díky fantastické formě. Je silný tak, že – jak řekl Adam Malysz – je v naprosto jiné lize. Ale i díky odolné psychice. Zvládl tíhu okamžiku. Tak dlouho se snažil si triumf nepřipouštět, až ho mohl slavit.

„Zkoušel jsem na to moc nemyslet. Jenom jsem chtěl na můstku ukázat ohromující sílu. A to mi umožnilo trochu si s dalšími hrát. A to byl možná klíč pro to, že jsem ještě jednou vyhrál,“ použil pro francouzské kolegy Ammann tentokráte třetí jazyk ze svého portfolia.

Škoda, že nebylo jak si ověřit, jestli zvládá třeba i pár slov česky. Teoreticky by mohl. Jako dorostence ho totiž šest let trénoval Čech Rudolf Höhnl.

„Když jsem si ho vybral ze žákovské kategorie, vypadal velice dobře. Byl trošku slabší fyzicky, ale technicky na tom byl velmi dobře,“ říkal Rudolf Höhnl před čtyřmi roky, když vzpomínal na začátky tehdy ještě dvojnásobného olympijského vítěze Simona Ammanna.

Tomáš Kohout, Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme